Παρουσίαση βιβλίου για τον Αλέξανδρο Υψηλάντη στη Λάρισα

Μια σημαντική εκδήλωση – παρουσίαση βιβλίου διοργανώνει ο Σύνδεσμος Γραμμάτων Τεχνών Θεσσαλίας και οι εκδόσεις Λιβάνη, με τη συνδρομή  και της 1ης Στρατιάς.

Πρόκειται για το σπουδαίο έργο του γνωστού δημοσιογράφου Πέτρου Κασιμάτη  με τίτλο «Αλέξανδρος Υψηλάντης : Ο τελευταίος Πρίγκιπας» που κυκλοφόρησε πρόσφατα από τις εκδόσεις Λιβάνη.

Η παρουσίαση του βιβλίου θα γίνει την Παρασκευή 10 Φεβρουαρίου 2023 και ώρα 19.30 στη Λέσχη Αξιωματικών Φρουράς Λάρισας (αίθουσα «Βςργίνα».

Πρόκειται για μια ακόμη αφιερωματική εκδήλωση του Συνδέσμου  Γραμμάτων Τεχνών Θεσσαλίας στον κύκλο των εθνικών  μας θεμάτων και συγκεκριμένα στους δυο αιώνες από την Ελληνική Επανάσταση του 1821.

Για το βιβλίο θα μιλήσουν σημαντικές ακαδημαϊκές προσωπικότητες , όπως :

Ο κ. Γιώργος Σούρλας, πρώην Αντιπρόεδρος της Βουλής των Ελλήνων και ιστορικός
Κωνσταντίνος Σωτηρέλης καθηγητής Διεθνών Σχέσεων του Πανεπιστημίου της Σορβόννης και του Παντείου Πανεπιστημίου
Γιάννος Αιόλου, συνθέτης,
Αποσπάσματα από το Βιβλίο θα διαβάσει η κα Χρύσα Βουλγαράκη, Διευθύντρια του Γαλλικού Ινστιτούτου Λάρισας.

Το βιβλίο κυκλοφόρησε το περασμένο καλοκαίρι κι έγινε ένα από τα σημαντικότερά της πρόσφατης  εκδοτικής παραγωγής. Θέμα του, ο Αλέξανδρος Υψηλάντης, η εμβληματική αυτή μορφή της ελληνικής Επανάστασης. Ο αγώνας των Ελλήνων, οι μάχες, οι έρωτες, οι ίντριγκες της πολιτικής, οι απόπειρες δολοφονίας του, η αιχμαλωσία στα Αυστριακά κάτεργα, μαζί με ενα πλήθος αποκαλύψεων για τη δημιουργία του πρώτου απελευθερωτικού στρατού της Ελλάδας.
Πρόκειται για ένα καλογραμμένο βιβλίο, με αποστολές του σημαντικού ρεπόρτερ και συγγραφέα στις σκληρές φυλακές των Καρπαθίων. Άγνωστα ντοκουμέντα για τη ζωή του Εθνεγέρτη που αναψε πρώτος τη φωτιά της Επανάστασης του 1821. Ενα βιβλίο σαν να βλέπει κανείς ταινία, με τις μάχες στο Δραγατσάνι και στα δαση της Τρανσυλβανίας, με συναρπαστικούς έρωτες, με ανατροπές που κόβουν την ανάσα.

Ο συγγραφέας του βιβλίου Πέτρος Κασιμάτης Ο Πέτρος Κασιμάτης γεννήθηκε στην Αθήνα. Ρεπόρτερ-ερευνητής σε θέματα αιχμής με αποστολές και αποκλειστικότητες απ’ όλο τον κόσμο που φιλοξενήθηκαν στη Le Monde, το BBC, το CNN κι όλα τα ξένα ειδησεογραφικά πρακτορεία. Πήρε συνεντεύξεις από τους Οτσαλάν, Κάρατζιτς, Αραφάτ, Τζορτζ Χαμπάς, τον πειρατή του “Ακίλε Λάουρο” Αμπού Αμπάς, τον αρχηγό του UCK Χασίμ Θάτσι, τον μαφιόζο της Αδριατικής Ντον Μικέλε Πάτσο, τον αρχηγό των Κόντρας Αντόλφο Γκαλέρο Πορτοκαρέρο, τον συγγραφέα Χόρχε Λουίς Μπόρχες, τον Τζίμι Κάρτερ, τον σεΐχη Σαγιέντ, ο οποίος του έδωσε συνέντευξη σε ένα κρησφύγετο στη βομβαρδισμένη Βηρυτό, ενώ πραγματοποίησε και αποστολή στα κρησφύγετα του ISIS στη Μ. Ανατολή.
Έχει γράψει πάνω από δέκα βιβλία. Έχει ταξιδέψει σε περισσότερες από εβδομήντα χώρες. Έχει καλύψει δέκα πολεμικές αναμετρήσεις και ανατροπές καθεστώτων σε όλο τον κόσμο.
Τιμήθηκε με το Δημοσιογραφικό Βραβείο Μπότση για τους αγνοούμενους της Κύπρου και με το Πρώτο Διεθνές Βραβείο Λογοτεχνίας από την Ένωση Αργεντινών Συγγραφέων στο Μπουένος Άιρες, στην Αίθουσα Μπόρχες. Δίδαξε στο Πανεπιστήμιο Κοινωνιολογία της Ιστορίας, ενώ είναι επισκέπτης καθηγητής στο Πανεπιστήμιο Κόμρατ. Διετέλεσε, επίσης, Διευθυντής του Γραφείου Τύπου της Βουλής.

Μοιράσου το άρθρο