Παρουσίαση του περιοδικού “Δευκαλίων ο Θεσσαλός” στη Δημοτική Πινακοθήκη Λάρισας

Βαδίζοντας προς τον 20ο χρόνο από την έκδοσή του και συμπληρώνοντας 70 τεύχη, το περιοδικό Λόγου και Τέχνης «Δευκαλίων ο Θεσσαλός» παρουσιάζεται την Κυριακή 10 Απριλίου 2022 στις 11.00 στο αίθριο της Δημοτικής Πινακοθήκης Λάρισας-Μουσείου Γ. Ι. Κατσίγρα.

Στην εκδήλωση, που συντονίζει η Διευθύντρια-Εκδότρια του περιοδικού Σταματία Καππέ, θα παρευρεθούν και θα διαβάσουν κείμενα και ποιήματά τους άνθρωποι των Γραμμάτων και των Τεχνών, που έχουν δημοσιεύσει κατά καιρούς στο περιοδικό. Η εκδήλωση είναι αφιερωμένη στην Άνοιξη και στη Γιορτή της Ποίησης. Η ανάγκη ενίσχυσης της έκδοσης και της προβολής του περιοδικού προκύπτει από την ανάγκη ύπαρξης και επιβίωσης ενός πλουραλιστικού λόγου, της πολυφωνίας και της συνέχισης της ύπαρξης μιας αποκεντρωμένης έντυπης δυνατής πολιτιστικής φωνής πανελλαδικής εμβέλειας. Είναι ένα μέσον που έχει ανάγκη τόσο η τοπική κοινωνία, όπου δραστηριοποιείται το περιοδικό, όσο και η Ελλάδα για το υψηλό πολιτιστικό αγαθό που διαπραγματεύεται.

Το περιοδικό δίνει βήμα και τη δυνατότητα δημοσίευσης του έργου τους σε νέους δημιουργούς, πρωτοστατεί σε εκδηλώσεις πολιτισμού (ποιητικούς διαγωνισμούς, χορευτικές εκδηλώσεις, εκθέσεις ζωγραφικής κ.α.),καθώς επίσης στην προβολή της Τοπικής Ιστορίας, της Λαογραφίας, των ηθών και εθίμων του λαού μας.

Παρά το ότι ο τίτλος του έχει τοπική αναφορά, το περιοδικό αγκαλιάζει το σύνολο της ελληνικής επικράτειας σε θεματολογία, αλλά και ως προς τη συμμετοχή συνεργατών τόσο από την Ελλάδα όσο και από το εξωτερικό. Ας σημειωθεί ότι ο «Δευκαλίων ο Θεσσαλός» είναι, για δεύτερη χρονιά φέτος, χορηγός επικοινωνίας του Διεθνούς Θερινού Πανεπιστημίου, που οργανώνει το Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων στις 10-15 Ιουλίου στο Καστελόριζο.

Τις απαγγελίες θα συνοδεύει και θα σχολιάζει μουσικά ο Σπύρος Καβαλιεράτος με την κιθάρα του. Θα ακολουθήσει ξενάγηση στην έκθεση χαρακτικής Ζ. Μακρή- Β. Κατράκη. Πιστεύοντας ότι σε κάθε κρίση μπορεί να βοηθήσει να ξεπεραστεί η πνευματική διαύγεια και η διατήρηση του πήχυ της ελεύθερης και πλουραλιστικής έκφρασης ψηλά, η

Διευθύντρια –Εκδότρια του περιοδικού Σταματία Καππέ περιμένει όλους τους συμπολίτες μας με χαρά στην παρουσίαση του περιοδικού «Δευκαλίων ο Θεσσαλός».

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗΣ «ΔΕΥΚΑΛΙΩΝ Ο ΘΕΣΣΑΛΟΣ»

Κυριακή 10 Απριλίου 2022 11πμ αίθριο Δημοτικής Πινακοθήκης Λάρισας-Μουσείου Γ. Ι. Κατσίγρα

Χαιρετισμοί:

από την Αντιπρόεδρο της Δημοτικής Πινακοθήκης Λάρισας-Μουσείου Γ.Ι. Κατσίγρα Άννυ Ψάρρα,

την πρόεδρο της ΔΕΕΛ Αικατερίνη Βλαχοπαναγιώτου- Μπατάλια,

τον επίτιμο πρόεδρο του Συνδέσμου Γραμμάτων και Τεχνών Θεσσαλίας Αθανάσιο Καρατόλια,

από την πρόεδρο της ΕΛΟΣΥΛ Δήμητρα Μπαρδάνη,

τον Κώστα Δημουλά, Φιλ.–Νομ.–Θεολ., MSc/δρ Ψυχιατρ. κλινικοψυχολόγος, ε.τ. Α΄ Σχ. Σύμβουλος Φιλολόγων, Διαχ/στής Οργανισμού Ψυχοβιοαναλυτικής Μόρφωσης «ἐκ τῶν ὑστέρων»,

από τον εκπρόσωπο του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Λαρίσης Ιερώνυμου

π. Δημήτριο Καρανίκα, Προιστάμενο του Ιερού Ναού Πέτρου και Παύλου

Παρουσίαση του περιοδικού από την Διευθύντρια –Εκδότρια Σταματία Νικ. Καππέ

Διαβάζουν κείμενα και ποιήματά τους άνθρωποι των Γραμμάτων και των Τεχνών που έχουν, κατά καιρούς, συνεργαστεί με το περιοδικό:

Νίκος Σκεντέρης, Αντωνία Νικ. Καππέ, Mαρία Αράπκουλε, Κατερίνα Δέφνερ Καφή, Κατερίνα Γαβαλά, Χρυσαυγή Καπέλα Παπαδημητρίου, Κωνσταντίνα Κότση, Στάθης Λιώτης, Μέλω Αγορίτση, Καλομέρα, Χρήστος Ρέντας, Μπέτυ Τσιγαρίδα, Χαρούλα Παρώνη, Στέλιος Χατζόγλου, Ελισάβετ Τσικαντερή, Σοφία Μεγαλοοικονόμου, Ευαγγελία Συροπούλου, Γιάννης Καμπύλης, Nεκτάριος Νότας, Χρήστος Σάνος, Αθ. Χουλιάρας, και άλλοι…

Συνοδεύει και σχολιάζει μουσικά ο Σπύρος Καβαλιεράτος

Ακολουθεί ξενάγηση στην Πινακοθήκη στην έκθεση χαρακτικής Ζιζής Μακρή-Βάσως Κατράκη «Ταξιδεύοντας στην Κίνα του Μάο»

 

Το περιοδικό Λόγου και Τέχνης «ΔΕΥΚΑΛΙΩΝ ο Θεσσαλός» :

 

1. Προβάλλει μέσα από επιλεγμένα κείμενα που το συνθέτουν την Ελλάδα και τον πολύ μεγάλο πολιτισμό μας.

2. Αποτελεί μέσο έκφρασης πολλών απόψεων , αντιλήψεων και ιδεών.

3. Δίνει αφιλοκερδώς τη δυνατότητα δημοσίευσης σε πολλούς αγνώστους νέους δημιουργούς στο ευρύτερο κοινό, να εκφραστούν και να επικοινωνήσουν με τις δημιουργίες τους.

4. Πρωταγωνιστεί με τη δημιουργία και τη συμμετοχή σε εκδηλώσεις (ποιητικοί διαγωνισμοί, χορευτικές εκδηλώσεις, εκθέσεις ζωγραφικής κ.α.) στην προβολή της τοπικής ιστορίας, της λαογραφίας, των ηθών και των εθίμων του λαού μας, μεταλαμπαδεύοντας τη γνώση, διατηρώντας μ αυτό τον τρόπο τις ρίζες του πολιτισμού μας γερές και ζωντανές.

5. Παρά τον τοπικό του τίτλο, αγκαλιάζει το σύνολο της Ελληνικής επικράτειας τόσο σε θεματολογία, όσο και σε αντιλήψεις μέσω των συνεργασιών και των συνεργατών του, που δεν έλκουν των καταγωγή τους μόνο εκ του θεσσαλικού κάμπου αλλά και το εξωτερικό.

6. Το περιοδικό δίνει τη δυνατότητα της προσωπικής σφραγίδας και της ελεύθερης έκφρασης στους δημιουργούς, ποιητές, ιστορικούς, συγγραφείς και δοκιμιογράφους, χωρίς κανένα ίχνος λογοκρισίας, αποκοπής ή αποσιώπησης μέρος ή λέξεων των πρωτοτύπων κειμένων.

7. Δημοσιευτήκαν σ αυτό πλήθος άρθρων πολλών επώνυμων πνευματικών, πολιτικών, κοινωνικών, επιστημονικών και οικονομικών παραγόντων του τόπου μας, που πρωταγωνίστησαν στις εξελίξεις και τα δρώμενα της χώρας μας.

8. Με το περιοδικό Λόγου και Τέχνης Δευκαλίων ο Θεσσαλός, στα 19 συναπτόμενα έτη της κυκλοφορίας του, 66 τεύχη, συνεργάστηκαν και προβλήθηκε τα έργο τους στις σελίδες του, εκατοντάδες άνθρωποι των γραμμάτων και των τεχνών όχι μόνο της χώρας μας αλλά και του εξωτερικού. Μερικοί από αυτούς:

Σωκράτης Μελισσαράτος, Κίμων Μπαρτζώκας, Νίκος Λαδάς, Θεόδωρος Σαντάς, Αντωνία Νικ. Καππέ, Γιώργος Αθανασόπουλος, Φιλίτσα Λέρτα Αθανασέλου, Τάσος Βέλιος, Τζένη Σκλαβούνου, Νίκος Τριαρίδης, Ευρυπίδης Χατζής, Κωνσταντίνος Μάλιος, Γεωργία Παπαδαρατσάκη, Γεώργιος Ατσαβές Αλκμήνη Κογκίδου, Μαρία Κολοβού Ρουμελιώτη, Παύλος Τούτουζας, Πουλχερία Σπηλιοπούλου, Ευάγγελος Μπαλούτσος, Αθ. Καραθανάσης, Ελένη Οικονομίδου, Μίρνα Μηλιώνη, Ανδρέας Τσάπαλος, Γεράσιμος Ανδρεάτος, Βασιλική Μυλονοπούλου, Γεώργιος Πολυκράτης, Νίκος Ανώγης, Χρυσούλα Βάρα Βαρβέρη, Αθανάσιος Καρατόλιας, Χριστίνα Πολέζε, Γεώργιος Τσιτρούλης, Νίκος Δήμου, Ευριπίδης Γουναράς, Σωσώ Μιχαλοπούλου, Λίνα Φωλίνα, Χρήστος Σαβάκης, Καίτη Πανάγου, Μόσχου Βασίλειος, Ζωή Νικητάκη, Μπέτυ βελώνη, Μακαρίτης, Άγγελος Μάλφας, Λεόντιος Πετμεζάς, Βλάζια Φαιδά, Ρίτα Τσιντίλη Βλησμά, Ολυμπία Μαργαρίτη, Λάμπρος Γιώτης, Εύα Πετροπούλου, Κονσταντίνα Κότση, Χρυσαυγή Καπέλα Παπαδημητρίου, Δώρα Χαρίση, Γεώργιος Μποτής, Δημακάκου Χαρά, Γιώργος Λένης, Γκαλίτσα Γκουράβα Δικτά, Δήμητρα Μπαρδάνη, Χαρούλα Παρώνη, Γιάννα Αλεξοπούλου, Μαρία Αράπκουλε, Αικατερίνη Γαβαλά, Άννα Νικολαΐδη, Στέλα Ματζουράνη Σκαλτσάρη, Αποστόλου Δημήτρης, Κατερίνα Μπατάλια, Χαρά Δημακάκου, Ελένη Δάλα, Ιωάννης Τσαρτάλης, Βασιλική Πουλιάρη, Μόσχος Λαγκουβάρδος, Γιώργος Παπανικολάου, Σωτήρης Ματζούτσος, Σπηλιόπουλος, Κατερίνα Δέφνερ Καφή, Παναγιώτης Φάμπιος, Νικόλαος Σκεντέρης, Γιούλα Γκίκα Ευθυμιάδου, Δούση Αναστασία, Ζαννέτα Καλύβα Παπαϊωάννου, Μέλω Αγορίτση Καλομέρα, Γεώργιος Χριστοδούλου, Ιωάννης Καμπύλης, Αικατερίνη Χαραμή, Μπέτυ Τσιγαρίδα, Γεώργιος Μπρουκούμης, Ιωάννα Λιακάκου, Παν. Λειβαδάς, Δημήτρης Δανόπουλος, Ανδρέας Καβαλάρης, Τάσος Τσιβήκης, Εμανουήλ Μπαντουβάς, Ηλίας Αναγνωστόπουλος, Δέσποινα Κόλλια, Πίτσα Αστέρη, Σωτήρης Μίσσας, Ιωάννης Κτενάς, Ηλέκτρα Σκριβάνου, Λούλα Παπαζώη, Λύσανδρος Παπανικολάου, Δημήτρης Καραμβάλης, Χρήστος Κουβαράς, Κώστας Καλαπανίδας και πολλοί άλλοι.

«Πιστεύοντας ότι κάθε κρίση ξεπερνιέται, μόνο μέσα από την πνευματική μας διαύγεια και την διατήρηση του πήχη της ελεύθερης και πλουραλιστικής έκφρασης σε υψηλά επίπεδα«, αναφέρει τέλος, η Διευθύντρια-Εκδότρια του περιοδικού Σταματία Καππέ.

Μοιράσου το άρθρο