Παρουσιάζεται σήμερα στην Λάρισα το βιβλίο του Άρη Πορτοσάλτε “Στέφανος Μάνος – Τομή στην Αδράνεια”

Οι εκδόσεις Πρώτη ύλη και το βιβλιοπωλείο Καλτσάς στην Λάρισα παρουσιάζουν το βιβλίο του Άρη Πορτοσάλτε, “Στέφανος Μάνος. Τομή στην Αδράνεια” την Παρασκευή 27 Ιανουαρίου στις 19.00 στο Χατζηγιάννειο Δημοτικό Πνευματικό Κέντρο (Ρούσβελτ 57, Λάρισα).

Με τον Άρη Πορτοσάλτε συνομιλούν οι:

Σάκης Μουμτζής, αρθρογράφος στην εφημερίδα Καθημερινή και Πέτρος Παπασαραντόπουλος, δημοσιογράφος και διευθυντής των εκδόσεων Επίκεντρο.

Τη συζήτηση θα συντονίσει ο κ. Γιώργος Καραβάνας, Αναπληρωτής Διοικητής Γενικού Νοσοκομείου Λαμίας.

Αποσπάσματα από το βιβλίο:

«[…] Στον τόπο μας η αποδοχή μιας καινούργιας ιδέας, μιας ανακάλυψης, δεν είναι αυτονόητη, και η αρχική αμφισβήτηση ισχυρή. Ποιος να το έλεγε, σήμερα, ότι το ’90 έγινε τόση φασαρία για τον καταλύτη στην εξάτμιση, τον οποίο υιοθέτησε ο Μάνος και έλυσε το πρόβλημα του νέφους.».

«[…] Ο δημόσιος τομέας σχεδόν ποτέ δεν μετράει το όφελος, εάν κάτι συμφέρει ή όχι. Ενώ ο ιδιωτικός το μετράει, γι’ αυτό πολλές φορές κάνει πιο σωστά τη δουλειά του. Και εγώ θεωρώ ότι, στο τέλος, με το σωστό μέτρημα ωφελείται η κοινωνία». Το απόσπασμα αυτό αποδίδει τη φιλελεύθερη φιλοσοφία του Μάνου.

«[…] Αξιοκράτης στην επιλογή συνεργατών και δημόσιων λειτουργών γενικότερα, και εχθρός του λαϊκισμού για την άγρα ψήφων. Αντίπαλος του άκριτου κρατισμού και γνήσιος υπερασπιστής της ελεύθερης οικονομίας, προκρίνει σε κάθε του βήμα την ελευθερία επιλογής με κριτήριο την ωφέλεια που θα προκύψει για το κοινωνικό σύνολο. Ο Μάνος πάντοτε αρνιόταν να υποταχθεί στην πελατειακή νοοτροπία της συντηρητικής παράταξης.».

Έγραψαν για το βιβλίο:

Liberal.gr|Βίβιαν Ευθυμιοπούλου

«Aυτό που κάνει το βιβλίο σημαντικό και το τοποθετεί στην κατηγορία της “ιστορικής μαρτυρίας” είναι ότι υπερβαίνει τις ιστορικές μαρτυρίες και την αφήγηση ωραίων πολιτικών ιστοριών αλλά καταφέρνει να μας μεταφέρει το πολιτικό κλίμα της εκάστοτε εποχής, τις κυρίαρχες ιδέες και αντιλήψεις και τελικά τον τρόπο που ο Μάνος επιχείρησε να τις διεμβόλισει με τις ιδέες του».

Εφημερίδα Athens Voice|Aγγελική Μπιρμπίλη

«Ο Μάνος δεν νοιάστηκε ποτέ να γίνει αρεστός στο κομματικό ή σε οποιοδήποτε άλλο ακροατήριο, δεν ήταν ένας ευχάριστος πολιτικός. Αυτό το πλήρωσε, το ομολογεί άλλωστε και ο ίδιος με τεράστιες δόσεις αυτοσαρκασμού, σε αυτή τη μακριά ενδιαφέρουσα συζήτηση-σχεδόν 400 σελίδες γύρω από τη πολιτική και τα πρόσωπα που την άσκησαν τα τελευταία 50 χρόνια- με τον γνωστό και έμπειρο δημοσιογράφο. Γνωστό όχι μόνο γιατί βρίσκεται πολλά χρόνια στην πρώτη γραμμή της ενημέρωσης, αλλά και γιατί έχει κι αυτός την τάση να τα λέει έξω από τα δόντια και το πληρώνει. Συγγενείς περιπτώσεις».

THETOC.gr

«Ένα πορτρέτο του Στέφανου Μάνου μέσα από τα δικά του λόγια, δίνει το νέο βιβλίο του Άρη Πορτοσάλτε που είναι το απόσταγμα 40 ωρών συνομιλίας με τον πρώην υπουργό που άφησε το αποτύπωμά του στην μεταπολιτευτική Ελλάδα».

Eφημερίδα Καθημερινή|Βασίλης Αγγελικόπουλος

«Για όλα μιλάει ο Μάνος στο βιβλίο αυτό, παλιά και καινούργια -και επιπλέον για όλους. Ελάχιστοι είναι οι σημαίνοντες πολιτικοί παράγοντες παρελθόντος και παρόντος που δεν παίρνουν «αντίδωρο» από την αυστηρή αλλά δίκαιη κρίση του».

Eleftherostypos.gr|Δέσποινα Κονταράκη

«Έχει τη μορφή βιβλίου, αλλά στην ουσία είναι μια συζήτηση μακράς διαρκείας στην οποία ο αναγνώστης μπορεί να μπει σε όποια στιγμή θέλει και να διαβάσει όποιο κεφάλαιο επιλέξει. Το ξεδίπλωμα της ζωής του Στέφανου Μάνου μέσα από τις ερωτήσεις του Αρη Πορτοσάλτε δεν ακολουθεί αυστηρή χρονική σειρά ούτε επιστρατεύει ετικέτες που βάζουν σε κουτάκια τη σκέψη του φιλελεύθερου πολιτικού. Το τελευταίο ειδικά θα ήταν αδύνατο, αφού αν κάτι διακρίνει τον Στέφανο Μάνο είναι ότι σκέφτεται «έξω από το κουτί».

Μοιράσου το άρθρο