Παρουσιάζονται τα βιβλία της Άννας Μανωλοπούλου

Η Αντιδημαρχία Πολιτισμού και Επιστημών του Δήμου Λαρισαίων, ο Σύνδεσμος Φιλολόγων Λάρισας, το περιοδικό «Θράκα», ο Σύνδεσμος Γραμμάτων & Τεχνών Θεσσαλίας και το Πολιτιστικό Κέντρο Εκπαιδευτικών ν. Λάρισας συνδιοργανώνουν την παρουσίαση των βιβλίων της Άννας Μανωλοπούλου – Σκουφά «Στην Έρημο των βράχων» (ποιητική σύνθεση) και «Η Παιδεία στην πολιτεία του Πλάτωνα» (μελέτη), στο Χατζηγιάννειο, την Παρασκευή, 14 Οκτωβρίου 2022, στις 20.00 το βράδυ.

Χαιρετισμούς θα απευθύνουν ο Πάνος Σάπκας, ο Ντίνος Κόκκινος, ο Θάνος Γώγος και ο Αργύρης Γιουρούκης. Θα μιλήσουν ο Σωτήρης Πράπας, διευθυντής της Καρδιοχειρουργικής Κλινικής του «Ερρίκος Ντυνάν», ο Τάσος Μάτος, Συντονιστής Εκπαιδευτικού Έργου Φιλολόγων Θεσσαλίας και η Ράνια Βερέμη, κλασσική Φιλόλογος, ενώ θα συντονίζει ο Θωμάς Μπεχλιβάνης, Διδάκτωρ Νεοελληνικής Φιλολογίας, Επίτιμος Σχολικός Σύμβουλος. Αποσπάσματα του έργου θα διαβαστούν από τη συγγραφέα και την εκδήλωση θα κλείσει ο Βασίλης Χατζηιακώβου, των εκδόσεων «Παρουσία».

«Στην Έρημο των Βράχων» η Άννα Μανωλοπούλου αναφέρεται στον Προμηθέα και τον Εσταυρωμένο, αρχέτυπα του πολιτισμού και της ελευθερίας της βούλησης, που ανοίγουν το δρόμο στη δωρεά της τέχνης, στον ενσαρκωθέντα, δηλαδή στοχασμό σε όραμα αγάπης, όχι απλά για το ανθρώπινο, αλλά για το πανανθρώπινο. Είναι το 15ο βιβλίο της στη σειρά, που αφορούν το μυθιστόρημα, την ποίηση, δοκίμια και μελέτες. Άλλωστε κριτικές και σχόλια αναφέρουν πρώτα την ποίηση ως έκρηξη μαγείας, που μετουσιώνει την ευαισθησία μας σε «έκσταση» και ύστερα το μυθιστόρημα ως αφηγηματική τελετουργία.

Η Άννα Μανωλοπούλου – Σκουφά είναι κλασσική φιλόλογος. Συνεργάζεται με το περιοδικό «Φιλόλογος» του Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης και τις εφημερίδες της Λάρισας «Ελευθερία» και «LarissaNet» έντυπη και ηλεκτρονική, για θέματα πολιτισμού, κριτικές και άρθρα. Όσον αφορά τα έργα της το κύριο κριτήριο αξιολόγησης δεν είναι μόνο η ευρηματικότητα της αφήγησης, ο λυρισμός της έκφρασης, η πρωτοτυπία της γραφής και το βαθυστόχαστο φορτίο των λέξεων, αλλά γενικά το αποφθεγματικό θησαύρισμα της πλοκής και της δράσης, μέσα από το οποίο αναβλύζει η αρμονία του μύθου της ζωής μας ως κρυφή ουσία των πραγμάτων. Η ποίηση άλλωστε, ως ιέρεια της ομορφιάς, που γεννά τον πόνο και γεννιέται απ’ τον πόνο, ανοίγει διάπλατα τις πύλες του ουρανού στο βωμό της ενόρασης.

Μοιράσου το άρθρο