“Περίπατοι με τον κύριο Ρουσσώ” στον Πηνειό

Την ερχόμενη Κυριακή 5 Φεβρουαρίου 2023 και ώρα 12:00, η Ομάδα «Έκφραση – Θεατρικό Παιχνίδι», σε συνεργασία με το Πανεπιστήμιο Πολιτών στο πλαίσιο του Προγράμματος «Πόλη που Μαθαίνει», θα παρουσιάσει ξανά το θεατρικό δρώμενο με τη μορφή Περιπατητικού Θεάτρου «Περίπατοι με τον κύριο Ρουσσώ στον Πηνειό», σε διαδρομή δίπλα στο ποτάμι.

Το σημείο συνάντησης & έναρξης του δρώμενου είναι ακριβώς κάτω από τη γέφυρα των Ναϊάδων Νυμφών στον Πηνειό, στην όχθη από την πλευρά της συνοικίας Ιπποκράτη (Η γέφυρα των Ναϊάδων είναι η γέφυρα που βρίσκεται δίπλα απ` το Δημοτικό parking, στο ύψος του super market “ΑΒ Βασιλόπουλος”).

 

ΣΥΝΤΟΜΗ ΠΕΡΙΓΡΑΦΗ

Το συγκεκριμένο παραστασιακό δρώμενο απευθύνεται σε ενήλικες. Είναι βασισμένο στο κείμενο του Λάκη Κουρετζή «Περίπατοι με τον κύριο Ρουσσώ», το οποίο είναι θεατρική διασκευή του τελευταίου βιβλίου του Ζαν Ζακ Ρουσσώ με τον τίτλο «Ονειροπολήσεις ενός μοναχικού οδοιπόρου-Οι δέκα περίπατοι του Ζαν Ζακ Ρουσσώ».

Είναι ένα ταξίδι φαντασίας σε κάποιες απ` τις σελίδες του βιβλίου με φόντο το Παρίσι στην εποχή του Διαφωτισμού, λίγο πριν από την Γαλλική Επανάσταση!

Δύο «συνοδοιπόροι» που έρχονται απ` το παρελθόν και «ξυπνούν» στο παρόν αναλαμβάνουν να οδηγήσουν τους/τις συμμετέχοντες/ουσες σ` αυτό το ταξίδι και να συνοδοιπορήσουν μαζί τους σ` έναν περίπατο… αναζητώντας τα ίχνη ενός μοναχικού οδοιπόρου, του Ζαν Ζακ Ρουσσώ! Σε συγκεκριμένους σταθμούς της διαδρομής «ζωντανεύουν» σκηνές απ` τους περιπάτους που έκανε ο σπουδαίος φιλόσοφος και στοχαστής στα περίχωρα του Παρισιού και ξεδιπλώνονται κάποιες από τις σκέψεις και τις ιδέες του, μέσα από κείμενα που επεξεργάστηκαν και διαμόρφωσαν τα μέλη της ομάδας. Οι διαφορετικοί σταθμοί συνδέονται με διαφορετικούς περιπάτους. Είναι οι «κόμβοι» όπου ο δικός μας περίπατος συναντάει τους περιπάτους του Ρουσσώ.

Το θεατρικό δρώμενο αποκτά ολοκληρωμένη μορφή με τα απαραίτητα συνδετικά μικροδρώμενα και παιχνίδια που πραγματοποιούνται από τους «συνοδοιπόρους» και στα οποία μπορούν να πάρουν μέρος οι συμμετέχοντες/ουσες, μόνο εφόσον το επιθυμούν (αυτή η συμμετοχή δεν είναι προϋπόθεση για να λειτουργήσει το δρώμενο).

Ουσιαστικά, πρόκειται για ένα «ταξίδι» εσωτερικής αναζήτησης και σύνδεσης με τη φύση μέσα από τις σκέψεις, τις ιδέες, τις αναζητήσεις και τους προβληματισμούς του Ζαν Ζακ Ρουσσώ. Μια εσωτερική συνομιλία που μπορεί να κάνει κανείς με τον εαυτό του, καθώς έρχεται αντιμέτωπος/η με διαχρονικές αξίες και σημαντικά ερωτήματα. Είναι ένας περίπατος στη φύση που μπορεί να σε ταξιδέψει στα μονοπάτια του Ρουσσώ, αλλά και στα δικά σου εσωτερικά μονοπάτια για μια εξερεύνηση και ίσως… «μια νέα επίγνωση» του εαυτού!

Η παρουσίαση του θεατρικού δρώμενου, γενικότερα, δίνει την ευκαιρία για μια διαφορετική προσέγγιση του συγκεκριμένου τοπίου στο ποτάμι που αποτελεί τον «σκηνικό χώρο», ο οποίος αλλάζει καθώς οι εποχές και οι καιρικές συνθήκες αλλάζουν. Είναι υπέροχο να προσεγγίζουμε και να βιώνουμε με διάφορους τρόπους αυτό το όμορφο φυσικό τοπίο που αγκαλιάζει την πόλη μας και σε όλες τις εποχές και τις διαφορετικές συνθήκες! Καθώς αλλάζουν οι καιροί και οι εποχές, μπορεί να αλλάζει και η οπτική μας και η ματιά που ατενίζουμε το περιβάλλον γύρω μας και μέσα μας!

Μοιράσου το άρθρο