Ποιητική βραδιά του Συνδέσμου Γραμμάτων – Τεχνών Θεσσαλίας στο Γαλλικό Ινστιτούτο Λάρισας

Μια μεγάλη εκδήλωση με την μορφή Ποιητικής Βραδιάς θα πραγματοποιήσει ο Σύνδεσμος Γραμμάτων – Τεχνών Θεσσαλίας την Παρασκευή 2 Δεκεμβρίου και ώρα 20.00 στη Λάρισα, στη φιλόξενη αίθουσα του Γαλλικού Ινστιτούτου, που είναι και συνδιοργανωτής της εκδήλωσης.

Με την απόφαση του  αυτή ο Σύνδεσμος φιλοδοξεί να τιμήσει μια πλειάδα Λαρισαίων ποιητών, όλων αυτών των πνευματικών δηλαδή ανθρώπων που έχουν συμβάλει ώστε η πόλη της Λάρισας και η Θεσσαλία ευρύτερα να κατέχει  μια ξεχωριστή θέση  στο χώρο  της ελληνικής ποίησης.

Η βραδιά έχει τίτλο δανεισμένο από έναν στίχο του μεγάλου μας ποιητή Κώστα Καρυωτάκη: «Μπαλάντα στους ποιητές άδοξοι που ναι. Οι Λαρισαίοι ποιητές απαγγέλλουν…» . Σκοπός της είναι όχι μόνο η τιμή στα πρόσωπα των ποιητών και στο σημαντικό έργο τους, αλλά κυρίως να φέρει σε επαφή το λαρισαϊκό κοινό με το έργο των ποιητών, και μάλιστα σε απαγγελία από τους ίδιους τους δημιουργούς του. «Η ποίηση», σημειώνει ο Πρόεδρος του Συλλόγου κ. Ντίνος Κόκκινος   «μπορεί να είναι το αρχαιότερο είδος γραπτής δημιουργίας, ωστόσο ποτέ δεν ήταν το δημοφιλέστερο λογοτεχνικό είδος. Πολύ  περισσότερο ο  άνθρωπος της εποχής της παγκοσμιοποίησης έχει απομακρυνθεί από αυτήν  θεωρώντας ότι η ποίηση είτε είναι κάτι που απευθύνεται σε λίγους ρομαντικούς, είτε αφορά μόνο τους ποιητές και τα κρυμμένα νοήματά τους.  Σε τέτοιες εποχές, η ανάγκη ανάδειξης του σύγχρονου ποιητικού λόγου είναι, κατά την άποψη μας, αδήριτη. Η ματιά των ποιητών στην εποχή μας είναι  απαραίτητη για να μεταφράσει έναν κόσμο όλο και πιο περίπλοκο σε ιδέες και συναισθήματα.. Ειδικά η Λάρισα έχει εδώ και δεκαετίες αναδείξει σημαντικές ποιητικές μορφές με πανελλήνια αναγνώριση. Νομίζουμε ότι έχουμε όλοι όφελος να επιστρέφουμε κάθε τόσο στα κείμενα τους και να ακούμε τις φωνές τους».

* Στο μεταξύ συνεδρίασε το Δ.Σ του Συνδέσμου και αποφάσισε το Πρόγραμμα Δράσης για το επόμενο διάστημα. μεταξύ άλλων προβλέπονται:

– Η διοργάνωση Λογοτεχνικής Βραδιάς για Λαρισαίους πεζογράφους.

– Η διοργάνωση Βραδιάς αφιερωμένης στην Ιστορία

– Συνεργασία με τον Όμιλο Μελετών του έργου του μεγάλου Έλληνα διανοούμενου και πολιτικού Παναγιώτη Κανελλόπουλου και πραγματοποίηση σχετικής εκδήλωσης στη Λάρισα.  Σχετικές ανακοινώσεις θα υπάρξουν σύντομα.

Μοιράσου το άρθρο