Πρεμιέρα για τον “Καλό Άνθρωπο του Σετσουάν” στο θέατρο “Κώστας Τσιάνος”

Την Πέμπτη 23 Δεκεμβρίου και ώρα 9μμ το Θεσσαλικό Θέατρο, παρουσιάζει στο θέατρο «Κώστας Τσιάνος», την πρεμιέρα του έργου «Ο Καλός άνθρωπος του Σετσουάν» του Μπέρλοτ Μπρεχτ.

Η ιστορία του Θεσσαλικού Θεάτρου συνδέεται άρρηκτα με το έργο του Μπρεχτ, καθώς ξεκίνησε την πορεία του ως ΔΗΠΕΘΕ με την εμβληματική παράσταση του Κύκλου με την κιμωλία σε σκηνοθεσία Κώστα Τσιάνου.  Ο Μπρεχτ και το έργο του αποκτούν πάντα μια νέα επικαιρότητα σε κρίσιμες στιγμές, ακριβώς γιατί δημιουργήθηκε σε δύσκολες συνθήκες.

Ο Καλός άνθρωπος του Σετσουάν, κωμωδία και δράμα μαζί,  ανεβαίνει για πρώτη φορά στο Θεσσαλικό Θέατρο, σε σκηνοθεσία Κυριακής Σπανού.  Το έργο γράφτηκε στα χρόνια 1935-1941 και απηχεί την αγωνία του συγγραφέα για τα μεγάλα διλήμματα που έθετε μια τρομαχτική πραγματικότητα – είμαστε στην αρχή του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου- για το άτομο που θέλει να επιβιώσει με οποιοδήποτε τρόπο. Συνάμα διερευνά την έννοια της ατομικής ευθύνης όταν όλα γύρω είναι τόσο αδυσώπητα. Η ηρωίδα του έργου αναρωτιέται «πώς να είσαι καλός όταν όλα είναι τόσο ακριβά?». Τί σημαίνει να είναι κάποιος καλός και γενναιόδωρος στο σύγχρονο καπιταλιστικό κόσμο?

Ο Μπρεχτ  είναι (μαζί με τον Μπέκετ) η πιο επιδραστική προσωπικότητα στο δυτικό μεταπολεμικό θέατρο. Άνοιξε χωρίς δισταγμούς τη θεατρική φόρμα σε όλα τα είδη της παράδοσης και έτσι οδήγησε τους νεότερους σε πολλούς και διαφορετικούς καλλιτεχνικούς δρόμους. Ο ίδιος πίστευε στην ψυχαγωγική αλλά και παιδαγωγική διάσταση του θεάτρου. Με έναυσμα τις απόψεις του όλοι οι μεταγενέστεροι κλήθηκαν να απαντήσουν στο ερώτημα, εάν το θέατρο μπορεί να αλλάξει τον κόσμο.

Στον Καλό άνθρωπο του Σετσουάν, μια καλή πόρνη είναι η μόνη, σ΄όλο το Σετσουάν, που φιλοξενεί τρεις θεούς που κατεβαίνουν στη γη σε αναζήτηση ενός τουλάχιστον καλού ανθρώπου. Σε ανταμοιβή οι Θεοί της δίνουν ένα μικρό ποσόν και η Σεν Τε (αυτό είναι το όνομά της) αγοράζει ένα μικρό καπνοπωλείο. Όταν κάμποσοι φτωχοί του Σετσουάν ζητούν τη βοήθειά της, η Σεν Τε τη δίνει απλόχερα και σε δυο μέρες κιόλας κινδυνεύει να χάσει το μαγαζί της. Τα πράγματα περιπλέκονται όταν ερωτεύεται έναν άνεργο αεροπόρο και προσπαθεί να του εξασφαλίσει μια θέση πιλότου στο Πεκίνο. Μπροστά στο αδιέξοδο επινοεί έναν ξάδελφο το Σουι Τα, που μπορεί να τη βγάλει από τη δύσκολη θέση, όπως και γίνεται. Για να το κάνει όμως αυτό ο ξάδελφος γίνεται ένας σκληρός επιχειρηματίας που ξέρει να επενδύει σωστά.  Οι φίλοι της όμως αναζητούν την Σεν Τε και κατηγορούν τον Σουι Τα ότι την εξαφάνισε. Στη Δίκη που ακολουθεί φαίνεται η γυμνή αλήθεια, ότι  ο καλός και ο κακός άνθρωπος είναι το ίδιο πρόσωπο.

Ο Καλός άνθρωπος του Σετσουάν έχει τη μορφή μιας παραβολής για τα διλήμματα και το  διχασμό  του ανθρώπου και των σύγχρονων κοινωνιών.

«Κι αν σου μιλώ με παραβολές, είναι γιατί τ ακούς γλυκύτερα, κι η φρίκη δεν κουβεντιάζεται γιατί είναι ζωντανή…» γράφει ο Σεφέρης. Με αφετηρία την ποίηση του έργου στήνεται μια αρένα ανθρωποφαγίας, ανάμεσα στην κωμωδία και το δράμα. Ένα ριγκ αλληλοεξόντωσης ανθρώπων απελπισμένων σ΄ ένα κόσμο αφιλόξενο που σε στραγγαλίζει οικονομικά κα ηθικά. Σε τί να ελπίζει ο άνθρωπος? Ερωτήματα που η σκληρότητα της πανδημικής εποχής τα φέρνει μπροστά μας με επείγοντα ρυθμό.

Η ταυτότητα της παράστασης

Μετάφραση: Άννυ Κολτσιδοπούλου

Σκηνοθεσία- Δραματουργική επεξεργασία: Κυριακή Σπανού

Σκηνικά: Απόστολος – Φωκίων Βέττας

Καλλιτεχνικός συνεργάτης:  Ολυμπία Σιδερίδου

Κοστούμια: Μάρθα Φωκά

Μουσική: Κώστας Βόμβολος

Κίνηση: Αναστασία Μπρουζιώτη

Φωτισμοί: Ζωή Μολυβδά-Φαμέλη

Βίντεο: Βαγγέλης  Αντωνόπουλος

Φωτογραφίες: Γιάννης Χατζηαντωνίου

Βοηθός σκηνοθέτη: Μαρία Παπουτσή

Βοηθός σκηνογράφου: Μαρία Όσσα

Διεύθυνση Παραγωγής και Ήχος: Νίκος Γεωργάκης

Φώτα: Μάκης Παπατριανταφύλλου – Γιώργος Γκόλαντας

Κατασκευή κοστουμιών: Νικολέτα Καίση

Κατασκευή σκηνικού: Χρήστος Καράκης – Νίκος Ανδριανόπουλος

Αφίσα- Πρόγραμμα: Μουτζούρα

Προπώληση εισιτηρίων: viva.gr

Πληροφορίες: από Δευτέρα έως και Παρασκευή, 10:00-14:00, το 2410621209.

Τιμές εισιτηρίων: 12 γενική είσοδος, προπώληση 10 ευρώ,  8 ευρώ (φοιτητικό-ομαδικό- άνω των 65) 5 ευρώ  Άνεργοι – ΑΜΕΑ.

Ημέρες παραστάσεων – Εορταστικό πρόγραμμα

Πρεμιέρα Πέμπτη 23 Δεκεμβρίου στις 9μ.μ.

Παρασκευή 24 Δεκεμβρίου – ΑΡΓΙΑ

Χριστούγεννα – Σάββατο 25 Δεκεμβρίου στις 9μ.μ.

Κυριακή 26 Δεκεμβρίου στις 7μ.μ.

Δευτέρα 27 Δεκεμβρίου – ΑΡΓΙΑ

Τρίτη 28 Δεκεμβρίου στις 9μ.μ.

Τετάρτη 29 Δεκεμβρίου στις 9μ.μ.

Πέμπτη 30 Δεκεμβρίου στις 7μ.μ.

Παρασκευή 31 Δεκεμβρίου – ΑΡΓΙΑ

Πρωτοχρονιά  – Σάββατο 1 Ιανουαρίου στις 9μ.μ.

Κυριακή 2 Ιανουαρίου στις 7μ.μ.

Δευτέρα 3 Ιανουαρίου – ΑΡΓΙΑ

Τρίτη 4 Ιανουαρίου στις 9μ.μ.

Τετάρτη 5 Ιανουαρίου στις 9μ.μ.

Πέμπτη 6 Ιανουαρίου στις 7μ.μ.

Παρασκευή 7 Ιανουαρίου στις 9μ.μ.

Σάββατο 8 Ιανουαρίου στις 9μ.μ.

Κυριακή 9 Ιανουαρίου στις 7μ.μ.

Ευγενική χορηγία: ΝΤΕΛΟΠΟΥΛΟΣ ΤΡΑΝΣ

Χορηγοί επικοινωνίας: ΕΡΤ, ASTRA, ΘΕΣΣΑΛΙΑ ΤΗΛΕΟΡΑΣΗ, TRT, On Larissa, Larissanet, Larissapress,  Paidis.com, Tι νέα Λάρισα, Δημοτική Ραδιοφωνία Λάρισας, Πόλις Radio, Larisina.gr

Μοιράσου το άρθρο