Προβολή της ταινίας “Papicha” στο Χατζηγιάννειο Πνευματικό Κέντρο

Το Γαλλικό Ινστιτούτο Λάρισας και η Αντιδημαρχία Πολιτισμού και Επιστήμων τιμώντας τον εορτασμό της Παγκόσμιας Ημέρας Αγώνων για τα Δικαιώματα της Γυναίκας διοργανώνουν την  προβολή της ταινίας: PAPICHA (PAPICHA), της Mounia Meddour  (105′ – 2019 – Γαλλία) Πέμπτη  9  Μαρτίου 2023 , ώρα 20.30 στο Χατζηγιάννειο Πνευματικό Κέντρο Λάρισας.

Ταινία στα γαλλικά με ελληνικούς υπότιτλους και είσοδος ελεύθερη

«Όσοι δεν κινούνται, δεν παρατηρούν τις αλυσίδες τους» Ρόζα Λούξεμπουργκ.

Η 8η Μαρτίου δεν είναι μια «χαρούμενη γιορτή της γυναίκας!», ούτε ένας φόρος τιμής στη γυναικεία ομορφιά που επιβραβεύεται με ένα μπουκέτο κόκκινα τριαντάφυλλα, μία έξοδο για δείπνο, κοσμήματα, εσώρουχα ή ένα κουτί σοκολατάκια! Δεν πρόκειται επίσης για μία παραλλαγή της γιορτής του Αγίου Βαλεντίνου ή της γιορτής της μητέρας, πόσο μάλλον μία ημέρα εορτασμού της «αιώνιας θηλυκότητας», υπονοώντας έτσι ένα μοναδικό τρόπο έκφρασης της γυναικείας υπόστασης ή ένα μοναδικό πρότυπο θηλυκότητας.

Πρόκειται για μια ημέρα δράσης, ευαισθητοποίησης και κινητοποίησης αφιερωμένη στον αγώνα για τα δικαιώματα των γυναικών. Μία ημέρα καταγγελίας των ανισοτήτων και των αδικιών που υφίστανται οι γυναίκες και οι οποίες διαιωνίζονται λόγω των έμφυλων στερεοτύπων και επιταγών. Μία ημέρα αμφισβήτησης της ιδέας της φυσικής ιεραρχίας των φύλων που προσδίδει στον άνδρα αρρενωπότητα, σύμβολο εξουσίας, ανταγωνισμού και δύναμης, και υποβιβάζει τη γυναίκα στο ρόλο της μητέρας… ή της κούκλας!

Μη προσφέρετε ανθοδέσμες, θέλουμε δικαιώματα, όχι λουλούδια!”.

Μοιράσου το άρθρο