Σε ιστορική συναυλία στην Κύπρο συμμετείχε η χορωδία “musicArte” Ελασσόνας

Με τις καλύτερες εντυπώσεις επέστρεψε η αποστολή της χορωδίας “MusicArte” Μουσικού Συλλόγου Ελασσόνας από την πανέμορφη μεγαλόνησο Κύπρο. Τα μέλη της ελασσονίτικης αποστολής βίωσαν μια μοναδική εμπειρία γεμάτη συγκίνηση, δέος και υπερηφάνεια κατά τη συμμετοχή τους στην ιστορική Εθνική Συναυλία «Ελευθερία 2024» που πραγματοποιήθηκε  το Σάββατο 16 Μαρτίου 2024 στο κατάμεστο Κλειστό Στάδιο «Τάσσος Παπαδόπουλος – Ελευθερία» στη Λευκωσία.

Στη μοναδική αυτή συναυλία, τη μεγαλύτερη που έχει πραγματοποιηθεί ποτέ στο νησί, συμμετείχαν περίπου 2000 χορωδοί από 53 χορωδίες από κάθε γωνιά της Ελλάδος και της Κύπρου με τη συνοδεία της 200μελούς Ευρωπαϊκής Συμφωνικής Ορχήστρας Νέων Κύπρου, υπό τη διεύθυνση του μαέστρου και εμπνευστή του εγχειρήματος κ. Νικόλα Θεράποντος. Η άψογη από κάθε πλευρά διοργάνωση ήταν του Παγκύπριου Συνδέσμου Χορωδιών, υπό την αιγίδα της Ελληνικής Πρεσβείας στην Κύπρο και της Προέδρου της Κυπριακής Βουλής κ. Αννίτας Δημητρίου, με αφορμή την θλιβερή συμπλήρωση των 50 χρόνων από την τουρκική εισβολή και διχοτόμησης της νήσου (1974-2024), 50 χρόνων αγώνων και προσφυγιάς!

Η χορωδία musicArte υπό τη καθοδήγηση και διδασκαλία του μαέστρου Κωνσταντίνου Μάτη, μετά από 3μηνη εντατική προετοιμασία με σκοπό να ανταπεξέλθει στο απαιτητικό δίωρο ρεπερτόριο, ενώθηκε σε ένα από τα μεγαλύτερα χορωδιακά σύνολα όπου παρουσιάστηκαν αποσπάσματα από σπουδαία μουσικά έργα του Μίκη Θεοδωράκη και άλλων Ελλήνων και ξένων συνθετών. Πλαισίωσαν γνωστοί Κύπριοι τραγουδιστές, η στρατιωτική μουσική της Εθνικής Φρουράς Κύπρου και η μπάντα της Αστυνομίας Κύπρου. Επίσης συμμετείχαν σύνολα πολιτιστικών και λαογραφικών ομίλων,  σωματεία αναπήρων πολέμου και αγνοημένων, οι οποίοι παρέλασαν μέσα στο στάδιο σε μια μεγαλειώδη τελετή έναρξης, τιμώντας την παγκόσμια έννοια της Ελευθερίας, τους αγώνες, την προσφυγιά, τις αξίες της Ειρήνης.

Κατά την τετραήμερη παραμονή τους τα μέλη της αποστολής είχαν την ευκαιρία να επισκεφτούν τις φοινικούδες στην παραλία της Λάρνακας, τον επιβλητικό Ιερό Ναό του Αγ. Λαζάρου και τον τάφο του στην κρύπτη του ναού, την παλαιά πόλη της Λεμεσού και τον ναυτικό όμιλο στο λιμάνι της, την Ιερά Μονή Μαχαιρά, το Κρησφύγετο και μουσείο του Γρηγόρη Αυξεντίου, ήρωα της ΕΟΚΑ. Επίσης περπάτησαν στα σοκάκια της παλιάς πόλης της Λευκωσίας κατά μήκος της πράσινης γραμμής που διχοτομεί την πόλη στα δύο, καθώς και στο συνοριακό φυλάκιο στον γραφικό πεζόδρομο της οδού Λήδρας, επίσης ξεναγήθηκαν στην αρχιεπισκοπή Κύπρου, στο ιστορικό παρθεναγωγείο και την πλατεία Ελευθερίας στο κέντρο της πόλης. Τέλος, απέδωσαν φόρο τιμής κρατώντας ενός λεπτού σιγή και ψέλνοντας τον Εθνικό ύμνο στο μνημείο πεσόντων στον Τύμβο της Μακεδονίτισσας.

 

Μοιράσου το άρθρο