Στο Διαχρονικό Μουσείο Λάρισας η έκθεση “Ένα παραμύθι για την Άλκη”

Η έκθεση με τίτλο «Ένα παραμύθι για την Άλκη», την οποία σχεδίασαν η Ίρις Κρητικού και ο Νίκος Βατόπουλος, για τους εκθεσιακούς χώρους της Ελληνοαμερικανικής Ένωσης το 2023, μεταφέρθηκε στη Λάρισα και φιλοξενείται στο Διαχρονικό Μουσείο, με την υποστήριξη των εκδόσεων «Μεταίχμιο» και της Δημόσιας Κεντρικής Βιβλιοθήκης Λάρισας «Κ. Κούμας», μέχρι τις 21 Απριλίου 2024.

«Είναι μια έκθεση συναισθήματος, μια έκθεση ανθρώπων»

Στο πλαίσιο των παράλληλων εκδηλώσεων, την Πέμπτη 11 Απριλίου πραγματοποιήθηκε συνάντηση των μελών της Λέσχης Ανάγνωσης και εκπαιδευτικών της Δημόσιας Κεντρικής Βιβλιοθήκης Λάρισας με την επιμέλεια της Ίριδας Κρητικού και οδηγούς τις Λίνα Μουσιώνη, συγγραφέα – μουσειολόγο και την Ιφιγένεια Σδούκου, εικαστικό στον χώρο της έκθεσης και ταυτόχρονα στον κόσμο της Άλκης Ζέη. Στον προσωπικό της χώρο, όπως αποτυπώνεται μέσω αρχειακού και φωτογραφικού υλικού, αντικειμένων και αφιερωμάτων εικαστικών δημιουργών που έχουν διαβάσει, έχουν ονειρευτεί και ταξιδέψει με τα βιβλία της, στους δρόμους και στα μέρη που μεγάλωσε, σε όλα εκείνα που τη διαμόρφωσαν, την επηρέασαν και την ενέπνευσαν να γράψει το σπουδαίο έργο της που μας έχει πλέον κληροδοτήσει.

Η ξενάγηση στην έκθεση έδωσε την ευκαιρία μιας συζήτησης και διερεύνησης των σημείων σύγκλισης – απόκλισης και μελέτης κάποιων βασικών εργαλείων «ανάγνωσης» του συνδυασμού λογοτεχνικών και εικαστικών έργων. Ακολούθησε η δημιουργία ενός πρωτότυπου ομαδικού πορτραίτου της συγγραφέα με τίτλο «η Άλκη Ζέη ο άνθρωπος των λέξεων», που με τραγικότητα και χιούμορ κατάφερε να εξιστορήσει με το πλούσιο έργο της ολόκληρη την ιστορία της Ελλάδας.

Μοιράσου το άρθρο