Στο Συκούριο χτύπησε η καρδιά του αμυγδάλου το Σαββατοκύριακο, με τη Γιορτή Αμυγδάλου που πραγματοποιήθηκε για 20η χρονιά

Μια γιορτή που κάθε χρόνο αναβαθμίζεται με σκοπό την περαιτέρω ανάδειξη του προϊόντος στην Ελλάδα και το εξωτερικό. Παράλληλα, δίνεται η ευκαιρία να ενημερωθούν οι παραγωγοί από τους επιστήμονες για διάφορα ζητήματα που αφορούν στο αμύγδαλο. Το αμύγδαλο για την περιοχή της Δ.Ε. Νέσσωνα είναι μονοκαλλιέργεια. Εδώ παράγεται ετησίως το 18% της ελληνικής παραγωγής αμυγδάλου και το 2% περίπου της παγκόσμιας παραγωγής. Αυτό σημαίνει ότι υπάρχουν άνθρωποι που δουλεύουν μεθοδικά και δυναμικά, κάτι που αφενός αναδεικνύει τη δυναμικότητά του προϊόντος και αφετέρου καταδεικνύει την ανάγκη έργων υποδομής, ώστε να δοθεί νέα ώθηση στην αγροτική καλλιέργεια στην ευρύτερη περιοχή.

Η έναρξη της γιορτής έγινε παρουσία πλήθους κόσμου το βράδυ του Σαββάτου 24 Σεπτέμβρη στην πλατεία Θέμιδος.

Είχε προηγηθεί η έναρξη του διαγωνισμού αμυγδαλογλυκισμάτων, όπου οι γνωστοί γευσιγνώστες, Αντώνης Δημηρούλης, Χρήστος Τασιόπουλος, Βασίλης Παναγούλης και η κλινική διαιτολόγος Γεωργία Κατσογριδάκη, δοκίμασαν τα γλυκίσματα που με περίσσια τέχνη και μεράκι ετοίμασαν τα μέλη και οι φίλοι του Συλλόγου Γυναικών για να βραβεύσουν τα καλύτερα.

Την έναρξη έκανε η πρόεδρος του Συλλόγου Γυναικών Περιοχής Συκουρίου κ. Κατερίνα Δρογκούλα. Η κ. Δρογκούλα στην ομιλία της τόνισε ότι κύριος σκοπός της διοργάνωσης είναι η προβολή του αμυγδάλου ως τοπικό προϊόν που στηρίζει οικονομικά τις περισσότερες οικογένειες της περιοχής, αλλά και την προβολή της λαϊκής παράδοσης του τόπου μέσω διαφόρων εκδηλώσεων.

Στο ίδιο πνεύμα και ο χαιρετισμός του δημάρχου Τεμπών κ. Γιώργου Μανώλη, ο οποίος τόνισε αρχικά ότι: «Η φετινή χρονιά είναι επιτέλους μια καλή παραγωγική χρονιά για τους αμυγδαλοπαραγωγούς της περιοχής μας, μετά από συνεχόμενες χρονιές ζημιών και μηδενικής παραγωγής. Ευελπιστούμε και οι τιμές αγοράς να κινηθούν σε ικανοποιητικά επίπεδα, έτσι ώστε να υπάρξει ένα καλό οικονομικό αποτέλεσμα για την τσέπη του αμυγδαλοπαραγωγού.

Και ο κ. Μανώλης σημείωσε επίσης: «Ως δημοτική αρχή οφείλουμε, αλλά και θέλουμε, να είμαστε δίπλα στον παραγωγό αμυγδάλου, δίπλα σε κάθε επαγγελματία του μόχθου και της παραγωγής, δίπλα στους δημότες μας, γιατί πιστεύουμε ότι η ανάπτυξη θα έρθει από τις τοπικές κοινωνίες και τον πρωτογενή τομέα, με έργα ουσίας και άμεσης απόδοσης, που δίνουν προστιθέμενη αξία στην τοπική και εθνική οικονομία.

Ένα τέτοιο έργο είναι η κατασκευή του ταμιευτήρα «Πουρναρίου – Αμπελακίων» στη θέση Λιβαδότοπος».

Ακολούθησε χαιρετισμός από τον Περιφερειάρχη Θεσσαλίας κ. Κώστα Αγοραστό, ο οποίος μεταξύ άλλων ανέφερε: «Η Περιφέρεια Θεσσαλίας είναι διαχρονικά παρούσα, στηρίζει με έργα τους ανθρώπους της παραγωγής, στηρίζει εκδηλώσεις που ενισχύουν το αίσθημα της κοινωνικής αλληλεγγύης, κινητοποιούν, ενώνουν και προβάλλουν τα ξεχωριστά ποιοτικά προϊόντα της θεσσαλικής γης.

Σε μια δύσκολη εποχή αλλεπάλληλων κρίσεων, επιχειρούμε με κοινωνική υπευθυνότητα και συνέπεια για ένα ανθρώπινο βιώσιμο μέλλον. Τα έργα μας δίνουν πνοή στην τοπική οικονομία, προσφέρουν θέσεις εργασίας, δημιουργούν συνθήκες ασφάλειας, μας πηγαίνουν όλους μαζί μπροστά.

Με τη χρηματοδοτική στήριξη της Περιφέρειας Θεσσαλίας, στον Δήμο Τεμπών τα τελευταία χρόνια ολοκληρώθηκαν και υπάρχουν σε εξέλιξη έργα συνολικού προϋπολογισμού 60 εκατ. ευρώ.»

Στη συνέχεια την εκδήλωση χαιρέτησαν οι βουλευτές κ. Μάξιμος Χαρακόπουλος, κα Στέλλα Μπίζιου, κ. Βασίλης Κόκκαλης, και κα Ευαγγελία Λιακούλη και ο εκπρόσωπος του κόμματος Ελληνική Λύση κ. Αλέξανδρος Παπαχατζής. Μήνυμα έστειλε ο βουλευτής κ. Χρήστος Κέλλας.

Ακολούθησε παρουσίαση προγράμματος με δημοτικούς χορούς από το χορευτικό παιδικό τμήμα του Μ.Ε.Σ. Συκουρίου και χοροί της Καππαδοκίας από το χορευτικό τμήμα του ΜΕΣ Ομορφοχωρίου.

Την εκδήλωση πλαισίωσε με δημοτικό και έντεχνο λαϊκό τραγούδι το μουσικό σχήμα του κ. Θέμη Σαμαντζή.

Μεταξύ άλλων παρευρέθηκαν ο αντιπεριφερειάρχης κ. Βασίλης Πινακάς, ο περιφερειακός σύμβουλος κ. Γιώργος Λαδόπουλος, ο πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου Τεμπών κ. Δημήτρης Μαϊμάρης, οι αντιδήμαρχοι Δ.Ε. Νέσσωνος κ. Χρήστος Κρικώνης και Δ.Ε. Αμπελακίων κ. Ζήσης Γκανάτσιος, ο δημοτικός σύμβουλος κ. Παναγιώτης Γκατζόγιας, ο πρόεδρος του ΔΟΠΑΠΕΠ κ. Γιώργος Νικολάου, ο πρόεδρος της Κοινότητας Συκουρίου κ. Μιχάλης Γκουντής, ο Διοικητής του Γ’ Πυροσβεστικού Σταθμού στη ΒΙΠΕ κ. Δημήτρης Κουλούλας, η επικεφαλής της μείζονος αντιπολίτευσης του δήμου Λαρισαίων κα Ρένα Καραλαριώτου, ο πρόεδρος της ΔΕΕΠ Ν. Λάρισας κ. Ηλίας Σουφλιάς, ο πρώην δήμαρχος Κώστας Κολλάτος, μέλη του Δημοτικού Συμβουλίου, τοπικοί σύμβουλοι κ.ά.

ΤΗΝ ΚΥΡΙΑΚΗ

Χθες Κυριακή, στις 7 το απόγευμα, στη Βιβλιοθήκη Συκουρίου, το θέατρο Σκιών του κ. Θωμά Χαρμπά παρουσίασε την εκπληκτική παράσταση με θέμα: “η μετάλλαξη του Καραγκιόζη και το αμύγδαλο!”

Τις διήμερες εκδηλώσεις διοργάνωσε ο Σύλλογος Γυναικών Περιοχής Συκουρίου με συνδιοργανωτές την Περιφέρεια Θεσσαλίας, τον Δήμο Τεμπών – ΔΟΠΑΠΕΠ και την Κοινότητα Συκουρίου.

Η ΕΠΑΣ ΜΑΘΗΤΕΙΑΣ ΤΟΥ ΟΑΕΔ

Σημαντική ήταν η παρουσία στη Γιορτή Αμυγδάλου στο Συκούριο της ΕΠΑΣ Μαθητείας του ΟΑΕΔ Λάρισας. Οι μαθητές της ΕΠΑΣ, με την καθοδήγηση της καθηγήτριας κας Πόπης Τσουβαλά. Παρασκεύασαν και διέθεσαν στους επισκέπτες ταρτάκι με γέμιση γιαουρτιού και λεμόνι, φλορεντίνες και τριμμένο αμύγδαλο και μέλι, τα οποία έγιναν ανάρπαστα.

Μοιράσου το άρθρο