Το Εικαστικό Θέατρο Κούκλας “Πράσσειν Άλογα” στη Λάρισα

Μια εβδομάδα με άφθονο κουκλοθέατρο για τα παιδιά αλλά και τους εκπαιδευτικούς της Λάρισας, υπόσχεται ο Δημοτικός Κουκλοθίασος Τιριτόμπα σε συνεργασία με την Αντιδημαρχία Πολιτισμού & Επιστημών Δ. Λαρισαίων και το Εικαστικό Θέατρο Κούκλας «Πράσσειν Άλογα».

Το Εικαστικό Θέατρο Κούκλας «Πράσσειν Άλογα» εδρεύει στην Αθήνα από το 1997, υπό την καλλιτεχνική επιμέλεια της Εμμανουέλας Καποκάκη, πτυχιούχου Ανωτάτης Σχολής Θεάτρου Κούκλας (Charleville-Mezières, Γαλλία) με υποτροφία από το Ωνάσειο Ίδρυμα, που το δημιούργησε και το έκανε να ανθίσει και να προχωρά επί 25 χρόνια σε μοναδικά καλλιτεχνικά μονοπάτια.

Το Θέατρο Κούκλας «Πράσσειν Άλογα» προτείνει ένα θέαμα κούκλας και ηθοποιού, ξεφεύγοντας από το παραδοσιακό κουκλοθέατρο. Οι παραστάσεις του προσεγγίζουν τον θεατή με τρόπο διαφορετικό από το θέατρο λόγου, λειτουργώντας μέσα από τη γλώσσα της εικόνας, του συμβόλου, του αρχετύπου, παρουσιάζοντας ένα πρωτότυπο θέαμα με συνδυασμό δράσης ηθοποιού και κούκλας, για παιδιά και ενήλικες θεατές.

Οι κούκλες της είναι διαφορετικών τεχνικών με εικαστική έμφαση.

Στο πλαίσιο της Παγκόσμιας Ημέρας Κουκλοθέατρου, με στόχο την καλλιτεχνική εκπαίδευση των παιδιών της πόλης μας με παραστάσεις που ταξιδεύουν για να μας… ταξιδεύουν, δημιουργήθηκε μια σειρά εκδηλώσεων για παιδιά και ενήλικες που ξεκίνησαν από 29 Μαρτίου και θα διαρκέσουν έως15 Απριλίου.

Α. ΠΑΡΑΣΤΑΣΗ ΓΙΑ ΤΟ ΚΟΙΝΟ « Γοργόνα, γοργονίτσα»

Κυριακή 10 Απριλίου ώρα 12:00 Κουκλοθέατρο στον Μύλο (σε περίπτωση μεγάλης προσέλευσης θα πραγματοποιηθεί και δεύτερη παράσταση στις 15:00 )

Η παράσταση δημιουργήθηκε το 2007 για να πάει παντού, εμπνευσμένη από το γνωστό παραμύθι του Χ. Κ. Άντερσεν: «Η μικρή γοργόνα».

H βαθιά αγάπη που θα νιώσει η μικρή Γοργόνα για τον Πρίγκιπα, θα την κάνει να λάμψει σαν φεγγάρι.

Μια παράσταση με ηθοποιό και κούκλα, έντονη δράση, πολλή μουσική, μεταφέρει τον θεατή στον μαγικό κόσμο του παραμυθιού, με χιούμορ και ευαισθησία.

Με ευφάνταστο σκηνικό, με κούκλα-κουστούμι (costume puppets), με κούκλες άμεσης κίνησης, muppet, δαχτυλόκουκλες (finger puppets), δισδιάστατη φιγούρα (two-dimentional figure) και κούκλες διαφορετικών μεγεθών που ξεχωρίζουν για τη ζωντάνια και τα έντονα χρώματά τους.

Στο τέλος της παράστασης θα γίνει συζήτηση με τα παιδιά για τις κούκλες και το μήνυμα της αγάπης και της αυτοθυσίας που προβάλλεται.

Σκηνοθεσία, σκηνογραφία, σενάριο, κατασκευές, performance:Εμμανουέλα Καποκάκη

Βοηθοί κατασκευών: Μαρία Μυλωνά και Ελευθερία Δανιηλίδη

Μουσική: Κώστας Μπεβεράτος

Τιμή εισόδου 5 ευρώ το άτομο

Β) ΔΩΡΕΑΝ ΔΙΑΔΙΚΤΥΑΚΟ ΣΕΜΙΝΑΡΙΟ ΓΙΑ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟΥΣ

Το σεμινάριο έχει ήδη διεξαχθεί πριν την έναρξη των εκδηλώσεων, με στόχο την κατάλληλη προετοιμασία των εκπαιδευτικών για την επικείμενη επίσκεψη στο κουκλοθέατρο.

Πρόκειται για μία εισαγωγή στο πλαίσιο του εκπαιδευτικού προγράμματος και πανελλήνιου μαθητικού διαγωνισμού «Κουκλοπαίζουμε». Οι εκπαιδευτικοί που συμμετείχαν στο σεμινάριο έλαβαν τη βεβαίωση παρακολούθησης από το Εικαστικό Θέατρο Κούκλας «Πράσσειν Άλογα». Το Εικαστικό Θέατρο Κούκλας «Πράσσειν Άλογα» προσφέρει στα σχολεία της ευρύτερης περιοχής της Λάρισας μια θεατρική παιδεία με στόχο την ψυχαγωγία αλλά και την απόκτηση δεξιοτήτων σε εκπαιδευτικούς και μαθητές. Στο σεμινάριο μεταδόθηκαν γνώσεις στους εκπαιδευτικούς για τη χρήση της κούκλας στην τάξη.

Γ) ΔΙΑΔΙΚΤΥΑΚΟ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟ ΚΟΥΚΛΑΣ ΓΙΑ ΣΧΟΛΕΙΑ

Ολοήμερη Διαδικτυακή Κατασκευή & Εμψύχωση Κούκλας σε απευθείας σύνδεση με τις τάξεις του σχολείου, που περιλαμβάνει ολόσωμη κατασκευή ολόσωμης τρισδιάστατης κούκλας από απλά υλικά (εφημερίδες, ρολό, χαρτοταινία), που τη χειρίζονται ένας έως τρεις χειριστές.

Τα παιδιά θα διδαχθούν τις βασικές αρχές χειρισμού, κίνησης και εμψύχωσης της κούκλας που κατασκεύασαν με βιωματικές ασκήσεις εμψύχωσης και αυτοσχεδιασμού. Τα παιδιά δίνουν τον λόγο στην κούκλα τους για να παρουσιάσει τον εαυτό της!

Τιμή διαδικτυακής εισόδου και συμμετοχής στο εργαστήριο: 5 ευρώ το άτομο

Δ) ΠΑΡΑΣΤΑΣΕΙΣ ΓΙΑ ΣΧΟΛΕΙΑ ΣΤΟ ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΚΟΥΚΛΟΘΕΑΤΡΟ ΣΤΟΝ ΜΥΛΟ ΤΟΥ ΠΑΠΠΑ

Η παράσταση «Γοργόνα, γοργονίτσα» θα είναι διαθέσιμη για τα σχολεία στις ημερομηνίες 14 & 15 Απριλίου κατά τις ώρες 9:00, 10:15, 11:30.

Στο τέλος της παράστασης θα γίνει συζήτηση με τα παιδιά για τις κούκλες και το μήνυμα της αγάπης και της αυτοθυσίας που προβάλλεται, καθώς και η καθιερωμένη ξενάγηση στο Μουσείο Κούκλας στον Μύλο του Παππά.

Τιμή εισόδου: 5 ευρώ το άτομο .

ΓΙΑ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ ΚΑΙ ΚΡΑΤΗΣΕΙΣ ΘΕΣΕΩΝ

-Για κρατήσεις της παράστασης κοινού καλέστε στο 2410251657 / 6989460969 ή κρατήστε τη θέση σας με μήνυμα inbox στη σελίδα στο fb Δημοτικός Κουκλοθίασος Τιριτόμπα

– Για σεμινάρια, διαδικτυακές παραστάσεις και παραστάσεις για τα σχολεία καλέστε «Πράσσειν Άλογα», Εμμανουέλα Καποκάκη, 2106428769 / 6932628305

Γιατί η Λάρισα… αγαπάει το κουκλοθέατρο!

Μοιράσου το άρθρο