“Το Παλιόπαιδο” της Αγγελικής Δαρλάση στο Μουσικό Σχολείο Λάρισας

Το Σύνολο Μουσικού Θεάτρου του Μουσικού Σχολείου Λάρισας, στο πλαίσιο της Παγκόσμιας Ημέρας Θεάτρου, παρουσιάζει τη μουσικοθεατρική παράσταση «Το Παλιόπαιδο» της Αγγελικής Δαρλάση, την Κυριακή 26 Μαρτίου 2023 και ώρα 19:30, στο αμφιθέατρο του σχολείου.

Η ιστορία του «Παλιόπαιδου» είναι εμπνευσμένη από αληθινές ιστορίες μουσικών του El Sistema της Βενεζουέλας, ενός οράματος που ξεκίνησε από τον μουσικό και οικονομολόγο Jose Antonio Abreu, ο οποίος πίστεψε πως η μουσική μπορεί να αλλάξει τη ζωή των παιδιών που ως τότε ζούσαν στο περιθώριο, λόγω της φτώχειας τους. Ο Abreu ξεκίνησε μια σταυροφορία που φαινόταν απολύτως ουτοπική. Να σώσει όσα περισσότερα παιδιά μπορεί από τη φτώχεια, τη νεανική παραβατικότητα και τον κοινωνικό αποκλεισμό μαθαίνοντάς τους, δωρεάν, κλασική μουσική και κάνοντάς τα μέλη μιας κλασικής συμφωνικής ορχήστρας.

Το Παλιόπαιδο μιλάει για ένα παιδί συνηθισμένο σαν όλα τα παιδιά και ξεχωριστό, όπως είναι το κάθε παιδί. Ένα παιδί που μεγάλωνε φορώντας την γκρίζα θλίψη ενός δανεικού παλτού που του έπεφτε μεγάλο. Όλοι το φώναζαν Παλιόπαιδο – ίσως επειδή ήταν το πιο φτωχό και θλιμμένο απ’ όλα τα παιδιά. Κάποια στιγμή, λοιπόν, αποφάσισε πως, αν σε λένε Παλιόπαιδο, πρέπει και να γίνεις. Όμως, είσαι στ’ αλήθεια… παλιόπαιδο;

Πρόκειται για μια ιστορία για τη δύναμη της τέχνης και του πολιτισμού ενάντια στη φτώχεια και τον κοινωνικό αποκλεισμό και την αξία της πίστης στον άνθρωπο.


«Το Παλιόπαιδο» της Αγγελικής Δαρλάση, σε εικονογράφηση της Ίριδος Σαμαρτζή, ανήκει στην σύγχρονη παιδική/νεανική λογοτεχνία και είναι βραβευμένο από τον Κύκλο Ελληνικού Παιδικού Βιβλίου 2015.

Η παράσταση ανεβαίνει σε θεατρικό κείμενο της Ήλιας Καρυαμπά, σκηνοθεσία της θεατρολόγου Αγγελικής Βόγια, διεύθυνση ορχήστρας – διδασκαλία τραγουδιών – μουσική επιμέλεια της Ελένης Κουτή, πρωτότυπη μουσική σύνθεση των Μανώλη Καμπούρη και Νίκου Έξαρχου και τεχνική υποστήριξη από τις Σοφία Κόκκινου και Ματιάννα Νάκα.

Συμμετέχουν οι μαθητές: Αναστασίου Χ., Αργυροπούλου Σ., Βλαχάβας Α., Γεωργιάδου Γ., Γεωργοπούλου Σ., Γιούδη Μ., Γκέρου Σ., Γκουνέλα Φ., Δημοπούλου Μ., Δήμου Γ., Δρένης Κ., Εξάρχου Α., Ζιάκα Η., Ιωαννίδης Α., Κορδά Χ., Κούρτη Ε., Λιακατάς Χ., Μουζάκη Κ., Μπασδέκης Π., Ντέλιου Π., Νούλας Κ., Παληγιάννης Γ., Παντελιός Α., Παρασκευά Α., Πουλτσίδης Κ., Σκαρίπα Α., Σμουδιάνη Γ., Σπανός Κ., Σωτηρίου Γ., Τσιατσιάνη Α., Τσιώτα Ε., Τσούτσα Ε., Χάμου Α., Φιλίππου Α.

Το σκίτσο της αφίσας φιλοτέχνησε η μαθήτρια Μαρίνα Δημοπούλου.

Η είσοδος είναι ελεύθερη για το κοινό.

Μοιράσου το άρθρο