“Το στάρι”, ένα φιλμ για την πείνα της Kατοχής στο Θέατρο “Κώστας Τσιάνος”

Η Αντιδημαρχία Πολιτισμού και Επιστημών του Δήμου Λαρισαίων, το Μουσείο Σιτηρών και Αλεύρων και το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας-Τμήμα Βιοχημείας και Βιοτεχνολογίας, συνδιοργανώνουν την προβολή του ντοκιμαντέρ “Το στάρι” την Τρίτη 25 Οκτωβρίου 2022, στις 19:30, στο Θέατρο “Κώστας Τσιάνος”, στον Μύλο του Παππά.

Η προβολή πραγματοποιείται με αφορμή τον εορτασμό της 28ης Οκτωβρίου και στο πλαίσιο του κύκλου δράσεων με τίτλο “ΤΡΟΦΗ”.

Το ντοκιμαντέρ είναι μια παραγωγή της Ομάδας «hιστορισταί». σχετική με την πείνα, τον επισιτισμό και την αποστολή διεθνούς βοήθειας στην Ελλάδα της Κατοχής, μέσα από κινηματογραφικά – φωτογραφικά ντοκουμέντα και αφηγήσεις κοινωνικών επιστημόνων.

Η ιδιαιτερότητα αυτού του ντοκιμαντέρ έχει να κάνει αφενός με τους δημιουργούς του -μια ομάδα δημόσιας ιστορίας με βάση την Αθήνα και αφετέρου με την προσέγγιση του θέματος.

Σε κάθε περίπτωση είναι ένα ντοκιμαντέρ που κερδίζει το στοίχημα, καθώς έρχεται να πει και να δείξει πτυχές του όλου θέματος με αδογμάτιστο τρόπο, πέρα από σκοπιμότητες παλαιότερες και νέες.

Στο ντοκιμαντέρ συμμετέχουν οι ιστορικοί: Τασούλα Βερβενιώτη, Θάνος Βερέμης, Άγγελος Φ. Βλάχος, Νίκος Γιαννόπουλος, Βασίλης Μανουσάκης, Γιάννης Σκαλιδάκης, Μενέλαος Χαραλαμπίδης και η καθ. Ψυχολογίας, Φωτεινή Τσαλίκογλου.

Μετά την προβολή, θα ακολουθήσει συζήτηση με την ιστορικό – επιμελήτρια του ντοκιμαντέρ Μαρία Σαμπατακάκη.

Η είσοδος είναι ελεύθερη για το κοινό.

Μοιράσου το άρθρο