Το Σώμα του Σαββάτου – Συλλογική βραδιά με Παράσταση Χορού στη Σκηνή Μπαλέτου

Το Open Nights Festival Vol.7, συνεχίζει τις δράσεις του στον Μύλο του Παππά, με ακόμη μια ενδιαφέρουσα συνάντηση καλλιτεχνών, το Σάββατο 15 Οκτωβρίου | 20:00 – 21:30.

Μια συλλογική βραδιά παραστάσεων χορού, με κοινό παράγοντα το #SOMA, από διαφορετικές προσεγγίσεις και με μια πολυπολιτισμική ματιά από 4 διαφορετικές ομάδες.

ROUTINES της Jelena Ivanovic

Οι ρουτίνες είναι κατάρα και ευλογία εξίσου. Σαν πυξίδα, μας καθοδηγούν με ασφάλεια στην καθημερινότητά μας. Αν όμως συμβεί κάτι απρόβλεπτο, χάνουμε τα πατήματά μας. Χωρίς τις μικρές μας ρουτίνες, βρισκόμαστε ξαφνικά σε ασταθές έδαφος.

Εκεί ακριβώς όμως, καθώς αλλάζουμε οπτική γωνία μπορούμε να αναγνωρίσουμε ευκαιρίες και νέες προοπτικές.

Η παράσταση δημιουργήθηκε στο πλαίσιο της δημιουργικής διαμονής της χορογράφου (residency) στην πόλη της Λάρισας, μέσα στην ίδια χρονιά, δια ζώσης και ηλεκτρονικά.

Η ίδια με την ομάδα της Tanzgebiet θα παρουσιάσει και άλλες τρεις παραστάσεις στο πλαίσιο του φεστιβάλ.

Χορεύουν οι: Helene Bartko, Δέσποινα Λόγγου, Maria Kyrma, Ιωάννα Ντομοπούλου, Irene Kaklamanoy, Michaela Vasiou, Kornilia Christodoulou, Αννα Κυριαζή

Παραγωγή Οpen Νights στο πλαίσιο residency.

Η Jelena Ivanovic είναι επαγγελματίας Χορεύτρια και Χορογράφος με βάση το Essen της Γερμανίας. Έκανε σπουδές χορού στη Γερμανία και την Ολλανδία, ενώ μετά από ένα γερμανικό βραβείο για ταλαντούχους χορευτές συνέχισε για 4 μήνες στη Νέα Υόρκη. Είναι επίσης, καθηγήτρια Τάνγκο έχοντας κάνει επίσης 4μηνη πρακτική στην Αργεντινή.

Εργάστηκε ως χορεύτρια σε παραγωγές μπαλέτου σε γερμανικά θέατρα και σε διεθνή έργα Χορού, ενώ οι παραγωγές της ως χορογράφος παρουσιάζονται, εκτός από τη Γερμανία, σε φεστιβάλ στην Ελβετία, την Αυστρία, την Κροατία, την Τσεχική Δημοκρατία, την Ουγγαρία και αλλού.

Εδώ και πολλά χρόνια εργάζεται επίσης στον τομέα των τεχνών πεδίου (side specifice arts) και παρουσιάζει δουλειά της ως δρώμενα στην πόλη.

Το 2015 ίδρυσε την ομάδα χορού «Tanzgebiet» συνεργαζόμενη με χορευτές, μουσικούς, ηθοποιούς και τραγουδιστές.

Τι έκανες σήμερα χρυσή μου; (απόσπασμα)

Ομάδα Under Construction project (Θεσσαλονίκη) | 4 χορεύτριες και δασκάλες χορού από την Θεσσαλονίκη.

Το κομμάτι που θα παρουσιαστεί αποτελεί απόσπασμα της παράστασης σύγχρονου χορού, “Τί έκανες σήμερα χρυσή μου;” της ομάδας Under Construction project.

Μία παράσταση εμπνευσμένη από το ποίημα της Κατερίνας Γώγου, Θολούρα, με επίκεντρο τη γυναικεία φύση.

Έκανε τσιγάρο άνοιξε το βιβλίο και διάβασε: «… μόνο όταν οι γυναίκες απαιτήσουν ενεργητικά θα υπάρξει ελπίδα γι’ αλλαγή» και πιο κάτω: ΝΑΙ ΑΛΛΑ ΤΙ ΕΚΑΝΕΣ ΣΗΜΕΡΑ ΧΡΥΣΗ ΜΟΥ, ΤΙ ΕΚΑΝΕΣ ΣΗΜΕΡΑ;

Πόσους ρόλους καλείται μια γυναίκα να υποδυθεί στη διάρκεια της ζωής της σε μια κοινωνία που διαρκώς εξελίσσεται , μα πάντα περιμένει “κάτι” από αυτήν.

Οι τέσσερις δημιουργοί της ομάδας χορού Under Construction Project θέτουν το περιεχόμενο των κοινωνικών συμβάσεων επί σκηνής, αναρωτιούνται πως θα χωρέσουν σε όλους αυτούς τους ρόλους που η κοινωνία και η pop κουλτούρα προτείνει “διακριτικά” και επιδιώκουν να σχολιάσουν πόσο εύκολα εν τέλει μπορεί να διαλυθεί το τέλεια στημένο έργο στο οποίο καλούνται να παίξουν.

Είσαι αρκετά θηλυκή;

Ξέρεις να μαγειρεύεις;

Μα γιατί είσαι τόσο κουρασμένη;

Αυτή είναι η δουλειά σου;

Μήπως ασχολείσαι πολύ με την καριέρα σου;

Ποτέ θα κάνεις παιδί;

Μήπως προκαλείς με αυτό το φόρεμα;

Και τελικά τι έκανες σήμερα χρυσή μου;

Συντελεστές:

Σύλληψη ιδέας/Χορογραφία/Ερμηνεία: Μαρία Γαρέφη, Μαριάννα Λεπτοκαροπούλου, Ολίνα Οικονομίδου, Κατερίνα Ταϊτζόγλου

Μουσική Σύνθεση: Παναγιώτης Τσακίρης

Σχεδιασμός Αφίσας: Ελισάβετ Παρίση

Video: Ανέτα Παρπούλη

Φωτογραφίες: Δημήτρης Μαντζανίδης

Special thanks: Ανέτα Παρπούλη, Μαρία Χατζηρήγα, Σοφία Λεπτοκαροπούλου

One T(w)o One

Στην παράσταση ‘One T(w)o One’ εξερευνούμε μέσω της κίνησης, τη συνάντηση μεταξύ δύο σωμάτων. Ο καθένας μας είναι μια μοναδική οντότητα και την ίδια στιγμή μέρος ενός ενιαίου συνόλου.

Tι κρατάμε και τι αφήνουμε πίσω μας για να συμπορευτούμε;

Το έργο αυτό ζωντανεύει και εξελίσσεται εκ νέου κάθε φορά πάνω στη σκηνή. Το πρώτο μέρος είναι ένα παιχνίδι συγχρονισμού πάνω σε χορογραφημένο υλικό, ενώ η συνέχεια διαμορφώνεται αυτοσχεδιάζοντας και συνθέτοντας εκείνη τη στιγμή επί σκηνής.

Ο στόχος για όλους τους συμμετέχοντες -ερμηνευτές και κοινό- είναι να βιώσουμε από την αρχή και να επαναπροσδιορίσουμε την έννοια της συνάντησης.

Θα καταφέρουν τα δύο σώματα να συνδεθούν επί σκηνής;

H Eva Leemans είναι χορεύτρια σύγχρονου χορού και κατάγεται από το Βέλγιο. Είναι απόφοιτος του Northern School of Contemporary Dance του Leeds (Ηνωμένο Βασίλειο) όπου συνεργάστηκε με διεθνείς χορογράφους και καλλιτέχνες: Anna Wiliams, Gavin Coward, Dam Van Huynh και Francesco Scavetta.

Είναι συν-ιδρύτρια και ενεργό μέλος της ομάδας χορού Excessive Human Collective, με την οποία συνδημιούργησε και συμμετείχε σαν περφόρμερ σε πολλές παραστάσεις, εκ των οποίων οι πιο πρόσφατες είναι: Change the Scene, And stop showing off, We just can’t get enough, WOMEN. Μαζί με την

Ισραηλινή χορογράφο Kerem Shemi δημιούργησαν και ερμήνευσαν το ντουέτο Placing, Marking, Dancing, ενώ το σόλο της Reality check παρουσιάστηκε για πρώτη φορά το 2019 σε διάφορες καλλιτεχνικές πλατφόρμες της Γερμανίας. Τα τελευταία χρόνια η έδρα της είναι το Βερολίνο.

Με καταγωγή από τη Λάρισα, η Ματίνα Καϊάφα ξεκινά να ασχολείται με τον χορό από νηπιακή ηλικία. Παράλληλα με τις ακαδημαϊκές σπουδές στο τμήμα Ιστορίας και Αρχαιολογίας σε Θεσσαλονίκη (Α.Π.Θ.) και Ολλανδία (ΜA/Leiden University), η επαγγελματική της χορευτική εκπαίδευση ολοκληρώνεται υπό την εποπτεία της καθηγήτριας χορού Ελ. Βάκα (TerpsiChorus School of Dance) με τα διπλώματα Κλασικού (R.A.D.) και Μοντέρνου Χορού (I.S.T.D.).

Στην πορεία μαθητεύει κοντά στον Κων. Γεράρδο (Vis Motrix Dance Company) όπου εξοικειώνεται με το Σύγχρονο Χορό και την τεχνική του Flow in Motion, Contact Improvisation, Partnering και τον Αυτοσχεδιασμό. Ως χορεύτρια/περφόρμερ εδράζεται μεταξύ Βερολίνου και Αθήνας. Το 2020 ξεκίνησε να φοιτά στη δραματική σχολή Ι. Καμπανέλλης (Αθήνα).

ΜΕ.ΣΩ Δήμητρα Παπανικολάου – Χρήστος Σιτοκωνσταντίνου

Ένα παιχνίδι χωρίς νικητή. Το αέναο παιχνίδι του ήχου με την κίνηση. Του ταχύ με το αργό. Της παύσης μπροστά στο κενό. Βήμα, βήμα. Ο δρόμος για την λύτρωση είναι η επικοινωνία. Οι ανάσες γίνονται μία. Μία μελωδία σώματος. Και το παιχνίδι συνεχίζεται. Ένα παιχνίδι χωρίς νικητή. Το αέναο παιχνίδι του ήχου με την κίνηση. Του ταχύ με το αργό. Της παύσης μπροστά στο κενό. Βήμα, βήμα. Ο δρόμος για την λύτρωση είναι η επικοινωνία. Οι ανάσες γίνονται μία. Μία μελωδία σώματος. Και το παιχνίδι συνεχίζεται.’

Η χορογράφος και δασκάλα χορού Δήμητρα Παπανικολάου και ο κλασικός κρουστός Χρήστος Σιτοκωνσταντίνου, θα μας μεταφέρουν σε αυτό το παιχνίδι, υπό τους ήχους του ατμοσφαιρικού βιμπραφώνου. Video editing & set designer η Γωγώ Ντούτση.

Η Δήμητρα Παπανικολάου, μετά τις σπουδές της στο τμήμα Θεατρικών Σπουδών και την αποφοίτησή της από την Επαγγελματική Σχολή Χορού της Ραλλού Μάνου, συνεργάστηκε ως δασκάλα χορού με διάφορες Σχολές Χορού μέχρι που δημιούργησε τη δική της (Σχολή χορού Αυλαία) στον τόπο καταγωγής της, τον Βόλο. Παράλληλα έχει συνεργαστεί για διάφορα πρότζεκτ με ανθρώπους του ευρύτερου καλλιτεχνικού χώρου του Βόλου, συμμετέχοντας σε Φεστιβάλ και παραστάσεις.

Ο Χρήστος Σιτοκωνσταντίνου, σπούδασε κλασικός κρουστός και συνεργάζεται επί χρόνια με διάφορες μπάντες διαφόρων μουσικών καταβολών, όπως jazz, reggae, ska, rock και παραδοσιακά. Το 2015 δημιουργεί το δικό του συγκρότημα Delasito project με funkojazz και όχι μόνο ρυθμούς. Παράλληλα συνοδεύει μουσικά χορευτικές και θεατρικές παραστάσεις της πόλης του Βόλου.

Οι δύο καλλιτέχνες συνεργάζονται για πρώτη φορά το 2016, και στις 20 Ιουνίου του 2019 παρουσιάζουν την πρώτη αποκλειστικά δική τους δουλειά τόσο στο δημιουργικό όσο και στο παραστατικό κομμάτι, με τίτλο ΜΕ.ΣΩ.

7o Open Nights – Σάββατο 15 Οκτωβρίου

18:30 – 20:00 HUMAN BOX PROJECT

Διαδραστική εγκατάσταση. (Μύλος, χώρος σεμιναρίων, ισόγειο).

Βασισμένη στην αρχετυπική ιδέα ενός μοντέλου με το οποίο ο θεατής επικοινωνεί μέσα από την ενεργοποίηση της αφής και τον αποκλεισμό των άλλων τεσσάρων αισθήσεων.

Ομάδα OFF ART. Eπιμέλεια: Κορνήλιος Διαμαντόπουλος.

20:00 – 21:30 ΣΥΛΛΟΓΙΚΗ ΒΡΑΔΙΑ

Παράσταση Χορού. Σκηνή Μπαλέτου

Τι έκανες σήμερα χρυσή μου; (Απόσπασμα)

Ομάδα Under Construction project (Θεσσαλονίκη). Σύλληψη ιδέας / Χορογραφία / Ερμηνεία: Μαρία Γαρέφη, Μαριάννα Λεπτοκαροπούλου, Ολίνα Οικονομίδου, Κατερίνα Ταϊτζόγλου. Μουσική Σύνθεση: Παναγιώτης Τσακίρης. Video: Ανέτα Παρπούλη.

One T(w)o One. Ματίνα Καιάφα & Eva Leemans (Λάρισα-Βερολίνο).

ΜΕ.ΣΩ. Χορός: Δήμητρα Παπανικολάου.

Ζωντανή μουσική: Χρήστος Σιτοκωνσταντίνου (Βόλος).

Routines. Ιδέα και χορογραφία:Jelena Ivanovic. Χορεύουν οι: Μιχαέλα Βάσιου, Αννα Κυριαζή, Helene Bartko, Ειρήνη Κακλαμάνου, Μαρία Κυρμά, Δέσποινα Λόγγου, Ιωάννα Ντομοπούλου.

Παραγωγή Οpen Νights στο πλαίσιο residency.

22:00 – 01:00 OPEN NIGHTS MUSIC PROJECT

Συναυλία. Μπαράκι του Μύλου.

Akkordeon: Goran Kovacevic. E-Piano: Markus Stollenwerk. Guests: Ρούλα Πίκουλα, Γρηγόρης Καραφέρης, Θοδωρής Τριανταφύλλου, Μιχάλης Μαντέλας, Niko Schabel, Αποστόλης Γιάγκος. Dj: Γρηγόρης Ζευγαράς

Μοιράσου το άρθρο