Χριστίνα Ιατρoπούλου: Η Λαρισαία που έχει ταξιδέψει σε όλο τον πλανήτη

Σίδνεϊ, Αυστραλία

Συνέντευξη στον Απόστολο Παπαδόπουλο

 

Έχει πραγματοποιήσει ήδη μέρος της πιο δημοφιλούς επιθυμίας όλων των ανθρώπων, το να γυρίσει δηλαδή όλο τον πλανήτη.

Έχει πατήσει το πόδι της και στις 5 ηπείρους της Γης και θα συνεχίσει να το κάνει όταν της ξαναδοθεί η ευκαιρία.

Η δουλειά της είναι τέτοια που της επιτρέπει να κάνει συνεχώς ταξίδια, πιο συγκεκριμένα δουλεύει ως προσωπικό σε ένα κρουαζιερόπλοιο κι έτσι βρίσκεται στη θάλασσα επί πολλούς μήνες.

Καλύτερα όμως να μας τα πει αναλυτικά η ίδια.

Χόμπιτον, Νέα Ζηλανδία

 

Χριστίνα πόσα μέρη έχεις επισκεφτεί και ποια;

Έχω επισκεφτεί 110 χώρες συμπεριλαμβανομένης της Ελλάδας. Όπως αντιλαμβάνεσαι είναι λίγο δύσκολο να αναφέρω όλα τα μέρη Συνοπτικά, έχω ταξιδέψει σε Ευρώπη, Ασία, Αυστραλία, Βόρεια και Νότια Αμερική, Καναδά, Αλάσκα, Ν. Ζηλανδία, Αφρική, Καραϊβική, νησιά του Ειρηνικού Ωκεανού (Γαλλική Πολυνησία, Φίτζι κλπ), νησιά του Ινδικού Ωκεανού, Μέση Ανατολή.

 

Ποια μέρη σου άρεσαν περισσότερο;

Η πιο δύσκολη ερώτηση καθώς το κάθε μέρος έχει τη μαγεία του. Εξαρτάται από την οπτική και τα ενδιαφέροντά μου κάθε φορά. Για παράδειγμα, έχω μια αδυναμία στη Λατινική Αμερική λόγω κουλτούρας. Χορεύοντας salsa για αρκετά χρόνια, με μάγεψε το γεγονός ότι σε όποιο δρόμο και να περπατούσα άκουγα την αντίστοιχη μουσική ή το ότι χόρευα με τους ντόπιους, αυθεντικά και χωρίς επίδειξη ικανοτήτων (show off). Η Κούβα με κέρδισε σίγουρα για αυτό το λόγο και η Κολομβία, το Περού για τη γαστρονομία του, η Νέα Ζηλανδία θεωρώ είναι από τις πιο όμορφες χώρες στον κόσμο, απίστευτη φύση κ ποιότητα ζωής, τα νησιά του Ειρηνικού Ωκεανού έχουν παραλίες με απίστευτα χρώματα και αμμουδιές και επιβλητικά καταπράσινα βουνά οι Σεϋχέλλες και ο Μαυρίκιος ονειρικά μέρη το Νησί του Πάσχα με τα αγάλματα Μοάι, τα ερείπια των Maya στο Μεξικό, η Αλάσκα ιδανική για φυσιολάτρες και πεζοπορίες. Δε θα ξεχάσω ποτέ την απίστευτη εμπειρία που έζησα πριν 2-3 χρόνια στην Αλάσκα όταν περπάτησα πάνω σε παγετώνα. Ήθελα τόσο να μοιραστώ αυτή τη στιγμή που έκανα βιντεοκλήση με Ελλάδα και παρά το ήταν μία το βράδυ ξύπνησα τους γονείς μου

Ακόμα μου άρεσε ο Αμαζόνιος, όταν έκανα σαφάρι με ζώα στη Ν. Αφρική και σαφάρι στην έρημο της Ναμίμπια, επίσης δε μπορώ να μην αναφέρω την  Ιαπωνία όπως και την Σιγκαπούρη που είναι πολύ οργανωμένη και καθαρή χώρα και φυσικά το Σινικό τείχος στην Κίνα που είναι πραγματικά μια εμπειρία ζωής για όποιον το επισκεφτεί. Οι εμπειρίες είναι αμέτρητες και τώρα θέλω πολύ να συνεχίσω τα ταξίδια στην Ευρώπη, είναι η αγαπημένη μου ήπειρος  λόγω πολιτισμού, ενδιαφέρουσα αρχιτεκτονική και το βασικότερο, είναι εύκολο να συνεννοηθείς. 

Σινικό Τείχος, Κίνα

 

Είναι η αγαπημένη μου ήπειρος  λόγω πολιτισμού, ενδιαφέρουσα αρχιτεκτονική και το βασικότερο, είναι εύκολο να συνεννοηθείς. 

Πορτογαλία, Ιταλία, Νορβηγικά Φιορδ, Ισλανδία και η τοπ χώρα για μένα η πανέμορφη Ελλάδα μας. Έχω απομυθοποιήσει την Καραϊβική λόγω της καταγωγής μου. Οι παραλίες μας είναι πολύ πιο όμορφες, έχουμε κρυστάλλινα πεντακάθαρα νερά και τα νησιά μας γραφικά και με ιστορία. Όλοι οι φίλοι μου από το εξωτερικό είναι ερωτευμένοι με τη χώρα μας και τους δικαιολογώ.

 

Τι σε έκανε να επιλέξεις αυτή την δουλειά στο κρουαζιερόπλοιο και πως τελικά σε προσλάβανε;

Θα έλεγα ότι με επέλεξε η ίδια η δουλειά. Ήρθε εντελώς τυχαία, σε μια περίοδο της ζωής μου που ήμουν άνεργη, είχα στείλει πάνω από 50 βιογραφικά σε όλη την Ελλάδα με μηδαμινή ανταπόκριση και ξαφνικά στέλνοντας, με θράσος θα έλεγα, το βιογραφικό μου σε ένα ρουμάνικο link χωρίς να υπάρχει αγγελία εργασίας, βρέθηκα να προετοιμάζομαι για εργασία σε κρουαζιερόπλοιο. Με κέρδισε ως περιβάλλον και από άποψη ενδιαφέροντος και λατρεύω αυτή τη δουλειά για όλα όσα μου προσφέρει.

Το όνειρό μου από μικρό παιδί ήταν να ταξιδέψω σε όλο τον κόσμο, το πώς δεν το ήξερα αλλά δε βγήκε ποτέ από το μυαλό μου. Από τη στιγμή που έπιασα την πρώτη μου δουλειά, το μόνο που σκεφτόμουν ήταν ότι θέλω να βρω μια δουλειά που θα μου δίνει την ευκαιρία να ταξιδεύω, και ήρθε. Όσοι με γνωρίζουν ισχυρίζονται ότι δε θα μπορούσα να κάνω κάτι άλλο, είναι η ιδανική δουλειά για την προσωπικότητά μου και τη λατρεία μου για τα ταξίδια.

Βαλέτα, Μάλτα

 

Τι έκανες πριν και γιατί το άφησες;

Εργαζόμουν ως γραμματέας επί χρόνια, αλλά δεν ήταν εργασία που με φανταζόμουν να κάνω για πολύ καιρό. Για αρκετά χρόνια με πήρε η μπάλα με την κλασική νοοτροπία του τύπου “αισθάνομαι τυχερή που έχω και δουλειά με βασικό μισθό”.

Οι ανησυχίες ωστόσο υπήρχαν ανέκαθεν. Πάντα έψαχνα το διαφορετικό, τον τρόπο που θα με κάνει να έχω μια καλύτερη ζωή και μια δουλειά που να με γεμίζει. Κατά τη διάρκεια της οικονομικής κρίσης και έχοντας φτάσει σε σημείο που δεν ανεχόμουν πια να μην είμαι οικονομικά ανεξάρτητη, αποφάσισα να παραιτηθώ και επέλεξα να σκέφτομαι ότι αξίζω πολύ περισσότερα από αυτά που η κοινωνία θέλει να πιστεύουμε και πέρασα στις πράξεις. Στέλνοντας ένα βιογραφικό και ας μην έχεις όλα τα προσόντα δεν κοστίζει και σίγουρα δεν έχεις τίποτα να χάσεις. Η επιλογή είναι μόνο δική μας.

Όκλαντ, Νέα Ζηλανδία

 

Θα ζούσες μόνιμα σε κάποιο από τα μέρη που επισκέφτηκες;

Το ιδανικό μέρος για μένα είναι η Ελλάδα. Δυστυχώς οι εργασιακές συνθήκες είναι αυτές που με κάνουν να σκέφτομαι να ζήσω αλλού. Αγαπώ το καλοκαίρι οπότε αυτός θα ήταν βασικός λόγος να μεταναστεύσω σε χώρα που ή δεν έχει χειμώνα ή είναι τουλάχιστον ήπιος. Από τα μέρη που επισκέφθηκα, θα μου άρεσε να ζήσω Νέα Ζηλανδία ή Αυστραλία. Κύπρο θα μου άρεσε επίσης, Αργεντινή, Βραζιλία και Πορτογαλία ή Ιταλία.

Ουμπούντ, Ινδονησία
 
 
 Σε ποια μέρη δεν πήγες και θέλεις να πας;

Είναι μεγάλο το bucket list και ο Covid δυστυχώς δεν ευνοεί, όταν με το καλό τελειώσει όλο αυτό σκέφτομαι τα παρακάτω:

Κρουαζιέρα στην Ανταρκτική, Machu Picchu σε συνδυασμό με Βολιβία, Ινδία και Taj Mahal, Αίγυπτο, Victoria falls, με τον υπερσιβηρικό από Ουκρανία μέχρι Κίνα. Επίσης θέλω να ξαναπάω στα Νορβηγικά Φιορδ. Γεωργία, Ουζμπεκιστάν, Καζακστάν.

 

Φακαράβα(Νησιά Μπόρα Μπόρα), Γαλλική Πολυνησία

 

Είναι όσο ονειρική ακούγεται η εργασία σε κρουαζιερόπλοιο;

Και ναι και όχι. Νομίζω ότι είναι στο χέρι σου να την κάνεις ονειρική αλλά πολλές φορές οι υποχρεώσεις δεν σε αφήνουν. Έχει πολλά θετικά και πολλά αρνητικά. Αν το κάνεις για τα ταξίδια όπως εγώ, μπορείς να περάσεις ονειρικά. Βέβαια οι περισσότεροι βλέποντας τις φωτογραφίες μου στα social media πιστεύουν ότι κάνω μονίμως διακοπές. Είμαι τυχερή γιατί η θέση μου πάνω στο πλοίο μου επιτρέπει να καθορίζω το πρόγραμμά μου έτσι ώστε να βρίσκω το χρόνο να κατεβαίνω στα λιμάνια. Ωστόσο, εργάζομαι καθημερινά χωρίς ρεπό επί τέσσερις περίπου μήνες. Το πλοίο είναι ένα «χωριό» με όλα όσα συνεπάγεται αυτός ο όρος και δεν υπάρχει διέξοδος, κάτι που μπορεί να σε ρίξει ψυχολογικά. Δεν είναι εύκολο να εμπιστευτείς ανθρώπους και φυσικά είσαι μακριά από οικογένεια και φίλους για αρκετό καιρό. Αυτό που δεν αλλάζω με τίποτα είναι το διαφορετικό “γραφείο” καθημερινά, οι μαγικοί ουρανοί γεμάτοι αστέρια πλέοντας στη θάλασσα και το ότι κυνηγάμε το καλοκαίρι.

Επίσης μετά από 5 χρόνια μπορώ να πω ότι έχω καλούς φίλους σε διάφορα μέρη του κόσμου, το οποίο σημαίνει τις πιο πολλές φορές και ένα σπίτι να μείνω. Μεγάλο συν οι τέσσερις μήνες το χρόνο που παίρνω άδεια καθώς μου δίνεται η δυνατότητα να συνεχίσω να ταξιδεύω και μόνη μου.

 

Θα συνεχίσεις να δουλεύεις στο κρουαζιερόπλοιο;

Έχω σκοπό να δουλέψω στο πλοίο 2 χρόνια ακόμη γιατί έχω ανοιχτούς λογαριασμούς με τα μέρη που δεν έχω επισκεφθεί ακόμη. Παράλληλα σπουδάζω online Διαχείριση Ανθρώπινου Δυναμικού (HR) και ευελπιστώ να ενταχθώ στον τομέα αυτό είτε στη στεριά είτε σε κρουαζιερόπλοιο και πάλι. Όλα είναι ρευστά αυτή την περίοδο αλλά ταυτόχρονα παραμένω ανοιχτή σε νέες προκλήσεις.

Αλάσκα, Η.Π.Α.

 

Μοιράσου το άρθρο

Το όνειρό μου από μικρό παιδί ήταν να ταξιδέψω σε όλο τον κόσμο, το πώς δεν το ήξερα αλλά δε βγήκε ποτέ από το μυαλό μου, ώσπου ήρθε η δουλειά στο κρουαζιερόπλοιο