Ψάχνετε που να πάτε τις ημέρες του Δεκαπενταύγουστου; – Τα “Λαρισινά” σας προτείνουν κοντινές αποδράσεις

Ξέρουμε ξέρουμε, ανήκετε κι εσείς στην πλειοψηφία των ανθρώπων που ενώ περιμένετε με ανυπομονησία το καλοκαίρι να έρθει, όταν φτάνει η άδειά σας πρώτον ανακαλύπτετε ότι τα οικονομικά σας δε φτάνουν για κάπου πολύ μακριά από τη Λάρισα και δεύτερον δεν ξέρετε και που να πάτε.

Αυτό το άρθρο λοιπόν ήρθε για να σας λύσει τα χέρια και να σας γεμίσει τις τσάντες και τα φορητά ψυγεία, δίνοντάς σας ιδέες είτε για αυθημερόν αποδράσεις είτε για ένα τριήμερο το πολύ, αν οι συνθήκες το επιτρέπουν.

 

Αμπελάκια: Ένα κεφαλοχώρι γεμάτο ιστορία

Σε απόσταση μόλις 5 χιλιομέτρων από την κοιλάδα των Τεμπών, υπάρχει ένα χωριό που ξεχωρίζει τόσο για την ιστορία του όσο και για την αρχιτεκτονική του και δεν είναι άλλο από τα Αμπελάκια.

Σκαρφαλωμένα στους βράχους αλλά και διάσπαρτα μέσα στο χωριό υπάρχουν πολλά επιβλητικά αρχοντικά με ιδιαίτερη διακόσμηση, ενώ τα υπόλοιπα σπίτια είναι χαμηλά με κεραμοσκεπές και μεγάλες αυλές.

Έχει ενδιαφέρον: Για να γνωρίσετε καλύτερα τόσο την ιστορία όσο τα ήθη και τα έθιμα, θα πρέπει να επισκεφθείτε και να ξεναγηθείτε στο Λαογραφικό Μουσείο.

Χαρακτηριστικό της αρχιτεκτονικής της περιοχής και ειδικότερα των αρχοντικών, είναι το Αρχοντικό του Γεωργίου Μαύρου (Σβαρτς) . Το παλαιότερο κτίριο της περιοχής είναι αυτό της Επισκοπής που χτίστηκε το 1763.

Τι να δοκιμάσουμε: Πριν επιστρέψετε στη βάση σας βεβαιωθείτε ότι πήρατε μαζί σας τσίπουρο, τυροκομικά προϊόντα και θυμαρίσιο μέλι.

 

Σκήτη: Χτισμένη μέσα στο πράσινο με ασύγκριτη θέα στη θάλασσα

Σε απόσταση 45 χιλιομέτρων από την πόλη της Λάρισας και 5 χιλιόμετρα μακριά από την παραλία του Αγιόκαμπου, βρίσκεται το χωριό Σκήτη.

Είναι χτισμένο στα 350 μέτρα υψόμετρο μέσα σε απέραντες εκτάσεις πράσινου.

Στο χωριό μένουν περίπου 400 κάτοικοι την περίοδο του χειμώνα, αλλά το καλοκαίρι ξεπερνούν τους 1000. Κάποιοι ασχολούνται με τη γεωργία και την κτηνοτροφία, ενώ πολλοί με τον τουρισμό.

Οι επισκέπτες το πρώτο πράγμα που βλέπουν και εντυπωσιάζονται είναι η ανεμπόδιστη θέα στα δάση και φυσικά στη θάλασσα.

Ο οικισμός έχει όλα τα χαρακτηριστικά ενός παραδοσιακού χωριού: Στενά πλακόστρωτα δρομάκια, πλατείες και πετρόχτιστα σπίτια με στέγες.

Τα γραφικά δρομάκια σε οδηγούν στην πανέμορφη πλατεία, για να ξεκουραστείς και να απολαύσεις το φαγητό και τον καφέ σου.

Η πηγή «Μπουρμπουλήθρα» βρίσκεται μέσα σε ένα κατάφυτο σημείο, δίπλα στα ερείπια της αρχαίας Μελίβοιας.

Οι φυσιολάτρεις αγαπούν ιδιαίτερο το δάσος του Πολυδενδρίου που βρίσκεται αρκετά κοντά στο χωριό.

Η ευρύτερη περιοχή είναι ιδιαίτερα γνωστή εδώ και πολλά και χρόνια σε όσους κάνουν κανό και καγιάκ, ορειβασία και πεζοπορίες στη φύση.

Έχει ενδιαφέρον: Δίπλα στο χωριό υπάρχει η λίμνη τη Σκήτης, μέσα σε ένα παραμυθένιο φυσικό περιβάλλον με καστανιές και καρυδιές.

Τι να δοκιμάσουμε: Η περιοχή φημίζεται για το ελαιόλαδο, τις ελιές, τα κάστανα, τα μήλα και τα αχλάδια.

 

Στόμιο: Απλό λιτό και ειδυλλιακό

Σε απόσταση 48 χιλιομέτρων από την πόλη της Λάρισας βρίσκεται το Στόμιο.

Πρόκειται για έναν δημοφιλή καλοκαιρινό προορισμό των κατοίκων των γύρω περιοχών και όχι μόνο, αφού συνδυάζει μοναδικά το πράσινο με τις καταγάλανες παραλίες.

Από τη μία ο επισκέπτης βλέπει τα δάση να πλημμυρίζουν την περιοχή και να φτάνουν μέχρι το λιμάνι και από την άλλη τις ακρογιαλιές με τα κρυστάλλινα νερά και τις χρυσαφένιες αμμουδιές.

Αγαπημένος περίπατος των περισσότερων την περίοδο του καλοκαιριού δεν είναι άλλος από αυτόν στο γραφικό λιμάνι. Νιώθουν ηρεμία δίπλα στη θάλασσα και γεμίζουν με όμορφες εικόνες από τις γραφικές γωνιές του οικισμού που τον βλέπουν απέναντί τους.

Στο Στόμιο υπάρχουν ξενοδοχεία, ενοικιαζόμενα δωμάτια, ταβέρνες και κάμπινγκ. Τα νερά στις παραλίες είναι ρηχά και για αυτό έχει γίνει αγαπημένος προορισμός για οικογένειες με παιδιά.

Ο τοπικός μορφωτικός και πολιτιστικός σύλλογος διοργανώνει φεστιβάλ και πολιτιστικές εκδηλώσεις που αποτελούν πόλο έλξης των κατοίκων της περιοχής, όλες τις εποχές του χρόνου.

Η περιοχή επειδή αποτελεί το δέλτα του Πηνειού έχει πολλούς υδροβιότοπους και πολλές πηγές.

Χαρακτηριστικό σημείο του χωριού είναι ο φάρος δίπλα στο λιμάνι.

Έχει ενδιαφέρον: Μνημείο σύμβολο της περιοχής είναι η Μονή Κοιμήσεως Της Θεοτόκου και Αγίου Δημητρίου. Πιθανολογείται ότι δημιουργήθηκε τον 14ο αιώνα. Είναι μέσα σε μια δασώδη έκταση ασύγκριτης ομορφιάς.

Τι να δοκιμάσουμε: Στα χωριά της περιοχής βρίσκουμε ντόπια φέτα και γαλοτύρι, παραδοσιακές πίτες, τσίπουρο, κρασί και ρετσίνα Τυρνάβου.

 

Καρίτσα: Στην πλαγιά του Κίσαβου, με θέα που κόβει την ανάσα

Βορειοανατολικά της πόλης της Λάρισας, στο δήμο Αγιάς, συναντάμε το χωριό Καρίτσα.

Είναι χτισμένο αμφιθεατρικά, στην καταπράσινη πλαγιά του Κίσαβου.

Από μακριά ο επισκέπτης βλέπει τα παραδοσιακά σπίτια να σκαρφαλώνουν στην πλαγιά, το ένα δίπλα στο άλλο, μέσα σε πλούσια βλάστηση.

Από τα περισσότερα σημεία του χωριού απολαμβάνουμε την ανεμπόδιστη θέα στα δάση αλλά και στη θάλασσα.

Στο χωριό μένουν 535 μόνιμοι κάτοικοι που ασχολούνται με τη γεωργία, την αλιεία και τον τουρισμό.

Όπως καταγράφεται και στις φωτογραφίες από τις τοπικές ιστοσελίδες, ο οικισμός είναι ένα αρχιτεκτονικό αριστούργημα. Τα παραδοσιακά σπίτια είναι χτισμένα με πέτρα και έχουν στέγες από κεραμίδια.

Η πλατεία του χωριού είναι το σημείο συνάντησης ντόπιων και επισκεπτών όλες τις εποχές του χρόνου αλλά και το σημείο που κάθε χρόνο γίνεται η μεγάλη γιορτή του κάστανου.

Οι λάτρεις των περιπατητικών διαδρομών ξέρουν καλά αυτό το χωριό  αφού συχνά βρίσκονται εκεί για να απολαύσουν την πεζοπορία τους στις κορυφές Αγία Τριάδα, Προφήτης Ηλίας και Δραγάστα.

Τους καλοκαιρινούς μήνες οι περιπατητές βαδίζουν πάνω στα παλιά μονοπάτια για να καταλήξουν στις πιο ερημικές παραλίες και να απολαύσουν τα μπάνια τους μακριά από τον πολύ κόσμο.

Έχει ενδιαφέρον: Στο χωριό υπάρχει ένας παλιό νερόμυλος αλλά και πολλά πέτρινα γεφύρια.

Τι να δοκιμάσουμε: Το χωριό είναι γνωστό για τα κάστανά του, τις ελιές και τα φρέσκα ψάρια.

 

Μελιβοία: Το κεφαλοχώρι της Αγιάς

Σε απόσταση 45 χιλιομέτρων από την πόλη της Λάρισας και μόλις 10 χιλιομέτρα μακριά από την Αγιά, βρίσκεται η Μελιβοία.

Από μακριά, όπως αποτυπώνεται και στις φωτογραφίες, ο επισκέπτης βλέπει το χωριό να «σκαρφαλώνει» πάνω στην πλαγιά του βουνού, μέσα σε πολύ πυκνή βλάστηση.

Η βόλτα σας στο εσωτερικό του θα σας γεμίσει με όμορφες εικόνες από τα περιποιημένα πετρόχτιστα σπίτια των κατοίκων του, με τις μεγάλες αυλές και τα περιβόλια με τα κάθε λογής λουλούδια, φρούτα και λαχανικά.

Περίπου 800 είναι οι μόνιμοι κάτοικοι του χωριού, σύμφωνα με την τελευταία απογραφή και ασχολούνται κυρίως με τη γεωργία και την κτηνοτροφία.

Αγαπούν τα έθιμα και τις παραδόσεις και συχνά διοργανώνουν πολιτιστικές εκδηλώσεις, Τα τελευταία χρόνια μάλιστα είναι ιδιαίτερα γνωστή στην περιοχή η Γιορτή του Κάστανου που γίνεται κάθε καλοκαίρι.

Το στολίδι του χωριού είναι η πλατεία του. Εκεί ο επισκέπτης μπορεί να απολαύσει τον καφέ και το φαγητό του όλες τις εποχές του χρόνου.

Το μονοπάτι Μελιβοίας – Βελίκα είναι από τα αγαπημένα των φυσιολατρών της περιοχής, αφού ανακαλύπτουν τις ομορφιές της φύσης περπατώντας δίπλα σε παλιά γεφύρια, πέτρινες βρύσες και στον καταρράκτη Σωτηρίτσας.

Έχει ενδιαφέρον: Στο χωριό αξίζει να επισκεφθείτε την Κοίμηση Της Θεοτόκου που χτίστηκε το 1800 και τους ναούς της Αγίας Παρασκευής, του Προφήτη Ηλία, του Αγίου Θωμά και της Αγίας Κυριακής.

Τι να δοκιμάσουμε: Το χωριό είναι γνωστό για τα κάστανα που παράγει, τα κεράσια και το ελαιόλαδο.

 

Βερδικούσα: Μυστήρια και επιβλητική 

Μόλις 25 χιλιόμετρα έξω από την Λάρισα, βρίσκεται το χωριό Βερδικούσα ή Βερδικούσια όπως λέγεται από άλλους.

Πρόκειται για ένα γραφικό χωριουδάκι χτισμένο σε 900 μέτρα υψόμετρο περίπου, ιδανικό για ένα τριήμερο στη φύση. Είναι ο τόπος που κατάγεται ο Ηλίας που μοιράζεται μαζί μας τις πληροφορίες και τις φωτογραφίες που τράβηξε φυσικά.

Χαρακτηριστικό του χωριού είναι ότι είναι χτισμένο αμφιθεατρικά και με το που το που φτάνεις βλέπεις παραδοσιακά σπίτια με κεραμίδια να είναι διάσπαρτα μέσα στο πράσινό.

Έχει ενδιαφέρον: Πέρα από το δάσος της Οξιάς που τραβάει τους φυσιολάτρεις, μπορείτε να επισκεφθείτε την πετρόχτιστη εκκλησία του Προφήτη Ηλία, το παλιό μοναστήρι το Μετόχι, αλλά και να δείτε το παλιό πετρόκτιστο Δημοτικό Σχολείο. Στις όχθες του Παλισκιώτη υπάρχει το πέτρινο γεφύρι του Δαμασκηνού.

Αν ρωτήσετε έναν ντόπιο, σίγουρα θα σας προτρέψει να ανεβείτε στην κορυφή Μάμαλη, στα 1424 μέτρα ύψος, για να δείτε την μαγευτική θέα.

Τι να δοκιμάσουμε: Όσοι έχουν βρεθεί στο χωριό έχουν εντυπωσιαστεί από τον πατσά, που είναι σαν να λέμε η τοπική σπεσιαλιτέ και από τις πίτες με το χοντρό φύλλο και το ντόπιο τυρί που λέγεται νιβάτο!

 

Κόκκινο νερό: Ο κοσμοπολίτικος προορισμός των παραλίων της Λάρισας

Βυθισμένος κυριολεκτικά στο πράσινο, ο δημοφιλής τουριστικός οικισμός, απότελεί προορισμό για καλοκαιρινές κυρίως διακοπές. Έχει για φόντο του τον Κίσσαβο, ενώ μπροστά του απλώνεται το καταγάλανο Αιγαίο. Το Κόκκινο νερό είναι η παραλία (προέκταση), του ορεινού χωριού Καρίτσα και αποτελεί μοναδικό συνδυασμό βουνού και θάλασσας. Εδώ η φύση ήταν αρκετά απλόχερη. Ρεματιές με πλούσια βλάστηση, πολλά νερά από πηγές, πελώρια πλατάνια, πανέμορφες παραλίες, συμπλέγματα βράχων με βραχοσπηλιές και πεντακάθαρη θάλασσα. Και το πιο όμορφο στολίδι της περιοχής, λίγο πιο πάνω από το Κόκκινο Νερό, είναι σίγουρα το περίφημο Φαράγγι της Καλυψώς με τους καταρράκτες και το δάσος με τις πανύψηλες οξιές. Στον οικισμό θα συναντήσουμε πολλά γεφύρια, εξαιτίας των ρεματιών στις οποίες είναι χτισμένος.

Η ιαματική πηγή
Το όνομα του χωριού οφείλεται στην Ιαματική πηγή που αναβλύζει στην περιοχή. Το ανθρακούχο νερό είναι πλούσιο σε μεταλλικά άλατα και θεωρείται ότι έχει θεραπευτικές ιδιότητες. Αναβλύζει σε σταθερή θερμοκρασία 17°C κι ενώ είναι άχρωμο και διαυγές, αφήνει στις επιφάνειες που έρχεται παρατεταμένα σε επαφή, ένα κοκκινωπό χρώμα, απ’όπου και πήρε το όνομά του. Ο οικισμός είναι δημοφιλές τουριστικό θέρετρο και το προτιμούν για τις διακοπές τους, χιλιάδες παραθεριστές κάθε χρόνο, τόσο από την Ελλάδα, όσο κι από το εξωτερικό, κυρίως από Βαλκανικές χώρες. Υπάρχουν κατάλληλες υποδομές σε όλους τους χώρους. Αρκετά ενοικιαζόμενα δωμάτια και ξενοδοχεία, καφέ, bar, εστιατόρια, ψαροταβέρνες με φρέσκα θαλασσινά μπροστά στην παραλία, beach bar,clubs και διαμορφωμένους χώρους αναψυχής, κάτω από σκιερά πλατάνια.

Στο «Κόκκινο Νερό» κάθε χρόνο καταφθάνουν επισκέπτες τόσο από την Ελλάδα, όσο και από το εξωτερικό, με τους Πολωνούς τουρίστες να προτιμούν ιδιαίτερα την περιοχή για τις διακοπές τους.

 

Ραψάνη: Οι δρόμοι του κρασιού, της πίστης και του πνεύματος

Γραφικό χωριό κοντά στην κοιλάδα των Τεμπών, με πλακόστρωτα σοκάκια και νοικοκυρεμένες αυλές γεμάτες λουλούδια. Επιβλητικά πλατάνια και δροσιά στην πλατεία. Χαρούμενες παιδικές φωνές από τις δράσεις της βραβευμένης δημοτικής βιβλιοθήκης που στεγάζεται σε έναν μοναδικά διαμορφωμένο χώρο στο κέντρο της πλατείας. Στα βήματα του Καραγάτση ο οποίος έζησε και έγραψε σ’αυτόν τον τόπο και γενέτειρα του λόγιου Δ. Γοβδελά, μπορείς να δεις τους έξι νερόμυλους, μάρτυρες της μακραίωνης ιστορίας του χωριού.

Η πλατεία με τα αιωνόβια πλατάνια και το κτίριο της Δημοτικής Βιβλιοθήκης, σπίτια με ανθοστόλιστες αυλές και πλακόστρωτα σοκάκια δίνουν ωραίο χρώμα στη Ραψάνη, που γνώρισε περίοδο πνευματικής και εμπορικής ακμής το 18ο αιώνα χάρη στη βιοτεχνία κόκκινης βαφής, την υφαντουργία και την αμπελουργία.

Στα τέλη Αυγούστου η γιορτή κρασιού και αμπέλου συγκεντρώνει πλήθος επισκεπτών για να γευτούν τα περίφημα κρασιά. Μοναστήρια και ξωκλήσια βουλιάζουν στο πράσινο της βλάστησης.

Η φήμη της Ραψάνης για τα γράμματα και το εμπόριο ήταν μεγάλη ανά τους αιώνες. Η λάμψη της κορυφώνεται κατά τον 17ο αιώνα με την ίδρυση το 1767 της περίφημης Σχολής της Ραψάνης.

 

Μεταξοχώρι Αγιάς: Απόδραση στο “χωριό των καλλιτεχνών”

Χτισμένο σε ύψος 300 μέτρων στις πλαγιές του Κισσάβου και σε απόσταση 36 χιλιομέτρων από τη Λάρισα, το Μεταξοχώρι είναι ένας από τους πέντε χαρακτηρισμένους ως διατηρητέους, παραδοσιακός οικισμός του νομού.

Ένα καταπράσινο χωριό, χωρισμένο στα δύο από μια ρεματιά κατάφυτη με πανύψηλα πλατάνια, γεμάτο καλντερίμια, καταπληκτικά αρχοντικά και παλιές εκκλησίες που κρύβουν ανεκτίμητους θρησκευτικούς θησαυρούς. Στο χωριό υπάρχουν 11 διατηρητέα μνημεία, από τα οποία τα οκτώ είναι εκκλησίες του 17ου – 19ου αιώνα και τα άλλα τρία είναι το υδραγωγείο – 8 Καμάρες, το Παρθεναγωγείο (ίδρυση 1881) και το μισογκρεμισμένο αρχοντικό των Φαβρ.

Ο οικισμός θεωρείται από τους αρχαιότερους της επαρχίας Αγιάς, σύμφωνα με τα ευρήματα τα οποία προέρχονται από τα ελληνιστικά, ρωμαϊκά και παλαιοχριστιανικά χρόνια.

Στην περιοχή έχουν βρεθεί επιτύμβιες στήλες από τα ρωμαϊκά και τα ελληνιστικά χρόνια. Λέγεται μάλιστα ότι ο Κοσμάς ο Αιτωλός μίλησε στους κατοίκους το 1765 (σύμφωνα με σχετική σημείωση σε εκκλησιαστικό βιβλίο του χωριού) και στο μέρος αυτό, στη θέση «Κεραμίδι», φύτρωσε ανάμεσα στο βράχο ένα δέντρο, η «Γκαβτζιά».

Πολλοί από σας θα αναρωτηθείτε για ποιο λόγο ονομάζεται το “χωριό των καλλιτεχνών”. Μπορεί να θεωρείτε ότι εκεί γεννήθηκαν πολλοί από αυτούς. Η απάντηση όμως είναι διαφορετική. Είναι το χωριό που έχουν και αγοράζουν σπίτια γι αυτό μην σας κάνει εντύπωση αν τις μέρες που κάνετε εκεί διακοπές, δείτε κάποιον από τον καλλιτεχνικό χώρο.

Τα πανηγύρια στο Μεταξοχώρι:
Οι επισκέπτες αξίζει να επισκεφτούν το Μεταξοχώρι, όταν έχει κάποιο πανηγύρι. Για παράδειγμα τον 15Αυγουστο στην πλατεία του χωριού γινονται εκδηλώσεις με δημοτικά τραγούδια οι οποίες μάλιστα διαρκούν 2 ημέρες! Νωρίτερα, στις αρχές του Ιούνη, στο διοργανώνεται η γιορτή του κερασιού που συνοδεύεται με λαϊκή μουσική, χορούς, εκθέσεις ζωγραφικής, φωτογραφίας και γεωργικής παραγωγής.

 Αξιοσημείωτες είναι και οι Μονές και τα Παλαιά Αρχοντικά σπίτια που περιστοιχίζουν το χωριό, όπως των Εισοδίων της Θεοτόκου, του Αγ. Γεωργίου και του Αγ. Ευσταθίου. Στην Μονή του Αγ.Ευσταθίου σώζεται τμήμα παλιού υδραγωγείου (8 καμάρες) με το οποίο οι μοναχοί μετέφεραν νερό με πήλινους υδροσωλήνες, από την πηγή «Παπά Αλεβίζη».

 Διαμονή – Φαγητό:
Όσοι επισκέπτονται το χωριό μένουν στο Αρχοντικό Σουλιώτη που είναι κτίριο του 19ου αιώνα. Στο εστιατόριο του ξενώνα μην ξεχάσεις να δοκιμάσεις σούπα καπαμά από ντόπιο αρνάκι και χοιρινό ελευθέρας βοσκής με τοπική παραδοσιακή συνταγή. Για γουρουνόπουλο σούβλας θα φας στο Κεραμίδι. Κάτι που δεν γνωρίζουν πολλοί και προκαλεί εντύπωση είναι ότι στο Μεταξοχώρι στεγάζεται και το Γενικό Αρχείο του Κράτους (Γ.Α.Κ) – Τοπικό Αρχείο Αγιάς.

 

Παλαιός Παντελεήμονας: Το χωριό – μπαλκόνι του Ολύμπου στο Αιγαίο

Ο Παλαιός Παντελεήμονας είναι νότια της Πιερίας, 400 χλμ απόσταση από την Αθήνα, πολύ κοντά στην εθνική οδό, μόλις 3,5χλμ και μία ώρα από τη Θεσσαλονίκη . Οι πρώτες εικόνες που αντικρίζει κανείς ερχόμενος εδώ τον εντυπωσιάζουν και τον αποζημιώνουν 

Ο Παλαιός Παντελεήμονας έχει χαρακτηρισθεί από το 1978 ως παραδοσιακός οικισμός με τα χαρακτηριστικά της προστασίας της πολιτιστικής κληρονομιάς της Ευρωπαϊκής Ένωσης . O παραδοσιακός οικισμός βρίσκεται στις παρυφές του Κάτω Ολύμπου στο Ανατολικό του τμήμα, σε υψόμετρο 500m και σε πολύ μικρή απόσταση από την θάλασσα (4km). Το χωριό κράτησε τον παραδοσιακό του χαρακτήρα και είναι σήμερα ένα κόσμημα και σημείο αναφοράς Παραδοσιακής Αρχιτεκτονικής στην Βόρεια Ελλάδα . Φτάνοντας στο Μακεδονικής αρχιτεκτονικής αυτό χωριό θα πρέπει να σταθμεύσετε το αυτοκίνητο σας στις θέσεις που έχουν κατασκευαστεί, γιατι στον παραδοσιακό οικισμό δεν επιτρέπεται να κυκλοφορούν αυτοκίνητα.

Τα σπίτια είναι φτιαγμένα όλα από πέτρα του Ολύμπουπου που περισυνέλεγαν οι τεχνίτες τησ Μακεδόνιας. Παντού κεραμοσκεπές και τα χελιδόνια αμέτρητα να έχουν φτιάξει τις φωλιές τους. Πέτρινα σπίτια σκαρφαλωμένα στις απότομες πλαγιές που αγναντεύουν τις κορυφές του Ολύμπου και την θάλασσα του Αιγαίου. Καλντερίμια διασχίζουν το χωριό με την χαρακτηριστική πέτρα στολισμένη πάνω τους. Η πλατεία του χωριού, θα έπρεπε να χαρακτηριστεί μια μεγάλη αυλή η οποία στεγάζει την εκκλησία του Αγίου Παντελεήμονα, το παλαιό σχολείο, διαμορφωμένο σε ξενώνα και σε παραδοσιακό καφενέ, στο οποίο μπορείς να γευτείς παραδοσιακές πίτες κ γλυκά.Όλη αυτή η μεγάλη αυλή σκεπάζεται από ένα τεράστιο αιωνόβιο πλάτανο, από δύο φτελιές, φλαμουριές και από πολλές πυκνές κληματαριές. Τον ουρανό? Ναι, τον βλέπεις μέσα από τις τρυπίτσες που επιτρέπουν να περάσει τα φυλλώματα των δέντρων. 

Οι Ξενώνες παραδοσιακοί, με υπέροχους κήπους και εκπληκτική θέα τα μπαλκόνια, προς το Θερμαϊκό και προς τον Όλυμπο.   

Οι κάτοικοι φιλόξενοι με ένα χαμόγελο στα χείλη και με μια γλυκιά καλημέρα. 

Στο οικισμό θα βρει κανείς ωραίους ξενώνες και άλλα καταλύματα  ταβέρνες και καταστήματα πώλησης παραδοσιακών προϊόντων , χειροποίητων κοσμημάτων. 

Το χωριό σφύζει από ζωή ιδιαίτερα τις πρωινές και μεσημεριανές ώρες των Σαββατοκύριακων. Πολλά ταξιδιωτικά πρακτορεία οργανώνουν ημερήσιες εκδρομές στον Παλαιό Παντελεήμονα από τις γύρω περιοχές και όχι μόνο. Αυτή η εικόνα αλλάζει εντελώς τις απογευματινές ώρες οι πολλοί ημερήσιοι επισκέπτες  αναχωρούν και μετά τις οκτώ το βράδυ δεν ακούτε απολύτως τίποτα στο χωριό.

 

Λίμνη Πλαστήρα: Ένα θαύμα στη Θεσσαλία

Μια τεχνητή λίμνη σε πλήρη αρμονία με το φυσικό τοπίο, πλούσια σε αξιοθέατα και ιδανική για σπορ βουνού και απολαύσεις.
Ένα μικρό θαύμα του ανθρώπου και της φύσης θα αντικρίσετε στην Θεσσαλία. Το εντυπωσιακό φράγμα στη θέση Κακαβάκια «γέννησε» τη λίμνη Πλαστήρα, που την πλαισιώνουν με εντυπωσιακό τρόπο οι ελατοσκέπαστες κορυφές των Αγράφων. Διακοπές με ποδήλατο στη λίμνη ή γύρω από αυτήν, καγιάκ, σπορ βουνού, ιππασία και 4Χ4. Γνήσιες τοπικές γεύσεις και ντόπια κρασιά, υπέροχοι πέτρινοι ξενώνες με θέα στη λίμνη, παλιές μονές, χωριά με ιστορία. Σωστά καταλάβατε: η λίμνη Πλαστήρα δεν είναι ένας χειμερινός προορισμός. Κάθε εποχή του χρόνου, όλοι έχουν… τους λόγους τους, για να κάνουν διακοπές στη λίμνη Πλαστήρα.

Η ιδέα ανήκει στον γνωστό Έλληνα στρατηγό Νικόλαο Πλαστήρα, το 1928. Χρόνια αργότερα, το φράγμα και η λίμνη έγιναν πραγματικότητα και εκείνος… ο «νονός» της (αν και δεν έζησε για να τη θαυμάσει). Το δώρο του για τις επόμενες γενιές: γαλάζια νερά, υπέροχες ακρογιαλιές, έλατα και οι πολύχρωμες φιγούρες ανθρώπων που απολαμβάνουν με κάθε τρόπο το σαγηνευτικό τοπίο της ορεινής λίμνης. Από μόνη της, ένα αξιοθέατο!

Σπορ βουνού. Ποδηλασία και ιππασία. Κανό και ποδήλατο λίμνης. Παραπέντε και ανεμόπτερο. Σκι στο μικρό χιονοδρομικό κέντρο Καραμανώλη. Διάσχιση του φαραγγιού του Μεγάλου Ρέματος. Φέρτε τον εξοπλισμό σας ή νοικιάστε στις εταιρείες που δραστηριοποιούνται στην περιοχή. Και εμπρός για τις νέες σας περιπέτειες στη λίμνη Πλαστήρα!

Λαξεμένη στον κάθετο βράχο η Παναγία Πελεκητή, ένα από τα πιο εντυπωσιακά αξιοθέατα της λίμνης Πλαστήρα, μαγεύει. Αποτελείται από δύο ναούς, της Αναλήψεως και της Παναγίας, κτισμένους το 1640. Η μονή Πέτρας είναι ακόμη παλαιότερη, του 1553, και το καθολικό της ακολουθεί τη σχεδιαστική τεχνική των μοναστηριών του Αγίου Όρους. Η μονή Γεννήσεως Θεοτόκου Κορώνας θα σας θυμίσει κάστρο και από ψηλά θα τη θαυμάσετε σε όλο της το μεγαλείο. Έχει τοιχογραφίες του 1587 και το καθολικό με το περίτεχνο ξύλινο τέμπλο χρονολογείται από τον 16ο αιώνα.

Ρομαντικά καταφύγια, αλλά και εγκαταστάσεις με πλήρεις παροχές για οικογένειες. Απολαύστε τις διακοπές σας στη λίμνη Πλαστήρα στα χωριά Καλύβια Πεζούλας, Καστανιά, Κρυονέρι, Λαμπερό, Μπελοκομίτη και κυρίως στο Νεοχώρι. Εδώ θα βρείτε καλαίσθητους πέτρινους ξενώνες με όλες τις ανέσεις, τζάκια, θέα στη λίμνη, καφέ και εστιατόρια.

Απολαύστε ψητά και μαγειρεμένα κρέατα, πέστροφα στη σχάρα, μαγειρευτά και κρασί Μεσενικόλα. Οι πέτρινες ταβέρνες στα Καλύβια Πεζούλας, στον Μπελοκομίτη, στο Νεοχώρι, στην περιοχή Τσαρδάκι, στη Φυλακτή φημίζονται για το καλό φαγητό και τη φιλόξενη ατμόσφαιρά τους. Το πρωί ή το μεσημεράκι θα χαρείτε τον ήλιο στα παραλίμνια καφέ ή στα καφέ των ξενώνων.

 

Πήλιο: το μαγικό βουνό των Κενταύρων

Από τη μία ο Παγασητικός κόλπος, από την άλλη το Αιγαίο. Στη μέση ένα μαγικό βουνό να ανακαλύψετε: το Πήλιο. Νερό γάργαρο στις κρήνες. Ηλιαχτίδες μέσα από το φύλλωμα: πλατάνια, μηλιές, καστανιές, βελανιδιές, οξιές, γαρδένιες, ορτανσίες, καμέλιες… Σε αυτό το εύφορο χώμα της Θεσσαλίας, η φύση οργιάζει. Το φθινόπωρο, πορτοκαλί και κόκκινα χρώματα μιας εξωπραγματικής παλέτας, απλώνονται γενναιόδωρα μπροστά σας. Μονοπάτια, παλιές εκκλησίες, παραλίες με καταπράσινα νερά. Από ψηλά, τα πηλιορείτικα χωριά σαν μπαλκόνια τις ατενίζουν. Ένα Σαββατοκύριακο δεν είναι αρκετό για να το χορτάσετε, είναι όμως αρκετό, για να το αγαπήσετε για πάντα. Καλωσόρισατε στο Πήλιο..

Τόση ομορφιά δεν θα μπορούσε παρά να γεννήσει μύθους. Σύμφωνα με τη μυθολογία, στο Πήλιο ζούσαν οι Κένταυροι και ο σοφός Χείρωνας, κοντά στον οποίο μαθήτευσαν ο Αχιλλέας και ο Ασκληπιός που διδάχθηκε την ιατρική καθιερώνοντας το φίδι ως σύμβολό της.

Ανεβαίνοντας από τον Βόλο προς το Πήλιο, θα συναντήσετε την Πορταριά και τη Μακρινίτσα, τα χωριά-πρωταγωνιστές της περιοχής. Γύρω σας, αρχοντικά, πέτρινες κρήνες και καλντερίμια, παραδοσιακοί πολυτελείς ξενώνες και πεντάστερα ξενοδοχεία, εκκλησίες, γεύσεις τοπικές με μυρωδιές που… σας τραβάνε από τη μύτη. Κάτω, ο Βόλος και ο Παγασητικός κόλπος απλώνονται στα πόδια σας. Σε αυτά τα χωριά -κοσμήματα πηλιορείτικης αρχιτεκτονικής θα νιώσετε την αγνότητα και την ποιότητα ζωής μιας περασμένης εποχής.

 

Κάρλα: Η ιστορική λίμνη της Θεσσαλίας που έρχεται από το παρελθόν

Λίμνη με πολύ σημαντικό παρελθόν, η Κάρλα φιγουράρει ακόμα και σε αρχαίους μύθους, ενώ Γάλλοι επισκέπτες στις αρχές της δεκαετίας του 1960 την παρομοίασαν με το Δέλτα του Δούναβη. Μάλιστα, όταν για ένα διάστημα εξαφανίστηκε, η απώλειά της έγινε τόσο αισθητή στο γύρω οικοσύστημα, ώστε ξεκίνησε ένα μεγάλο πρόγραμμα αναγέννησής της, για το οποίο υπολογίζεται ότι δαπανήθηκαν πάνω από 250 εκατομμύρια ευρώ.

 Η Κάρλα βρίσκεται ανάμεσα από τους νομούς Λάρισας και Μαγνησίας, έχοντας ως κοντινότερο χωριό τα Κανάλια, σε απόσταση 25 χιλιομέτρων από τον Βόλο. Η αρχαιολογική έρευνα έχει αποδείξει ότι η περιοχή κατοικείται συνεχώς ήδη από την προϊστορία. Άλλωστε η λίμνη ήταν γνωστή και στην αρχαιότητα, όταν λεγόταν Βοιβηΐς: σύμφωνα με τη μυθολογία ήταν επίκεντρο του βασιλείου του Άδμητου και της Άλκηστης, που θεωρούνταν πρότυπα συζυγικής στοργής. Κάρλα την είπαν έπειτα κατά τα μεσαιωνικά χρόνια, ονομασία που κρατήθηκε και επί Τουρκοκρατίας, φτάνοντας ως τις μέρες μας.

Η αρχική λίμνη εκτεινόταν σε 180-195.000 στρέμματα, έχοντας κυμαινόμενο βάθος από 4 έως 5,5 μέτρα. Στις αρχές της δεκαετίας του 1950 αντιπλημμυρικά αναχώματα μείωσαν τόσο την έκτασή της, όσο και το βάθος της. Ακόμα κι έτσι, πάντως, εξακολούθησε να σφύζει από ζωή: όταν την επισκέφθηκαν Γάλλοι ορνιθολόγοι λίγο έπειτα, τόσο εντυπωσιάστηκαν από τα είδη που κατέγραψαν εκεί, ώστε σημείωσαν ότι σε ευρωπαϊκό επίπεδο μπορούσε να συγκριθεί μόνο με το Δέλτα του Δούναβη.

Οδικώς μπορείτε να πάτε στη Κάρλα τόσο από τον Βόλο (ακολουθώντας την επαρχιακή οδό προς τα Κανάλια), όσο και από τη Λάρισα, μέσω Στεφανοβικείου. Μια άλλη μέθοδος είναι να πάρετε το τρένο από τον Βόλο προς τη Λάρισα και να κατεβείτε στη στάση Στεφανοβίκειο, γύρω στα 2 χιλιόμετρα από το χωριό. Και πάλι, όμως, θα έχετε άλλα 20 χιλιόμετρα για να φτάσετε στα Κανάλια, τα οποία θα πρέπει να διανύσετε με αυτοκίνητο.

 

Επιμέλεια: Απόστολος Παπαδόπουλος

 

Πηγές: in.gr – mariailiaki.gr – wetravel.gr – discovergreece.com – travel.gr – travelgirl.gr – wondergreece.gr

Μοιράσου το άρθρο