Συγκλόνισε ο “Οθέλλος” με την ερμηνεία του στο Κηποθέατρο

Σε ένα γεμάτο (όσο τα μέτρα το επιτρέπουν) Κηποθέατρο ο Γιάννης Μπέζος, ο Αιμίλιος Χειλάκης, η Μυρτώ Αλικάκη πλαισιωμένοι από ένα καστ πολύ αξιόλογων ηθοποιών – χάρισαν στους Λαρισαίους θεατές, τα βράδια της Δευτέρας και της Τρίτης, μια παράσταση που θα θυμούνται για πάντα.

Το διάσημο σαιξπηρικό έργο κάνει περιοδείες σε όλη την χώρα και παίζεται σε μετάφραση του Διονύση Καψάλη και με πρωτότυπη μουσική του Δημήτρη Καμαρωτού, σε σκηνοθεσία Αιμίλιου Χειλάκη και Μανώλη Δούνια.

Στον «Οθέλλο» ο Σαίξπηρ μιλάει για τον παράφορο έρωτα που αντιβαίνει σε φυλετικές, ηλικιακές και κοινωνικές διαφορές. Είναι μια τραγωδία για τη ζήλια, την προδομένη εμπιστοσύνη και το φόβο για οτιδήποτε ξένο και διαφορετικό. Ο έρωτας του έμπειρου και γενναίου Μαυριτανού στρατηγού με τη νεαρή και ευγενικής καταγωγής Βενετσιάνα καταρρίπτει τα στερεότυπα της εποχής, αλλά, αντί να γεφυρώσει τις διαφορές, κλονίζει τις βεβαιότητες και διαταράσσει τις κοινωνικές ισορροπίες. Ο Οθέλλος, παρόλο που έχει διακριθεί χάρη στη γενναιότητα και το ήθος του και έχει ανέλθει σε αξιώματα, δεν καταφέρνει να ενταχθεί στην κοινωνία που ζει ως ισότιμο μέλος: εκτός από το χρώμα του δέρματός του και την καταγωγή του, τον εμποδίζει η ίδια του η ανασφάλεια. Παραμένει ο μαύρος, ο ξένος, ο κατώτερος.
Το έργο μιλάει ακόμα για την άσβεστη μανία του ανθρώπου να καταστρέψει οτιδήποτε ιδεατό, διαφορετικό ή ικανό να καταρρίψει τις υπάρχουσες κοινωνικές νόρμες, ενώ παράλληλα ασκεί κριτική στην υποκρισία της κοινωνίας που στην πρώτη ευκαιρία θα αποκαθηλώσει τους ευεργέτες της.

Υπενθυμίζεται ότι παράσταση θα παιχτεί και σήμερα Τρίτη στο Κηποθέατρο Αλκαζάρ στις 21.30 το βράδυ, εισιτήρια στο viva.gr.

Δείτε φωτογραφίες:

Α.Π.

Μοιράσου το άρθρο