Αυτός ήταν ο Τυρναβίτης γλύπτης Γιώργος Καλακαλλάς – Το άγαλμα του Ιπποκράτη, τα έργα στο εξωτερικό και τα βιβλία του

Πέθανε σε ηλικία 83 ετών, την Παρασκευή το πρωί, ο σπουδαίος γλύπτης Γιώργος Καλακαλλάς.

Άφησε πίσω του σπουδαίο έργο, ενώ τις τελευταίες δεκαετίες ζούσε και δημιουργούσε στο εργαστήριό του στο Γέρακα. Μάλιστα o γιος του Ανδρέας τον αποχαιρέτισε με την παρακάτω φωτογραφία και το ακόλουθο μήνυμα:

«Έριξες την τελευταία σου στροφή… (Στα Τρίκαλα στα δύο στενά) Καλό σου ταξίδι ρε πατέρα!»

Δήλωση Δημάρχου Λαρισαίων

Σε δήλωση του δημάρχου Λαρισαίων, κ. Απόστολου Καλογιάννη για τον θάνατο του γλύπτη Γιώργου Καλακαλλά, επισημαίνονται τα εξής:

«O σπουδαίος γλύπτης και συμπατριώτης μας Γιώργος Καλακαλλάς έχει αφήσει ανεξίτηλα τα σημάδια της σπουδαίας του δουλειάς στην πόλη μας.

Έργα του βρίσκονται σε μουσεία, πινακοθήκες, ιδρύματα, σε ιδιωτικές συλλογές στην Ελλάδα και στο εξωτερικό, και σε δημόσιους χώρους σε διάφορα σημεία της χώρας μας, ενώ έχει τιμηθεί με πολλά βραβεία και διακρίσεις.

Το εμβληματικότερο έργο του στην πόλη μας είναι το άγαλμα του Ιπποκράτη στην περιοχή του Αλκαζάρ. Ο Γιώργος Καλακαλλάς, αγαπούσε την Λάρισα και την ιδιαίτερη πατρίδα του τον Τύρναβο.

Θα τον θυμόμαστε με αγάπη, σεβασμό και εκτίμηση. Εκφράζω τα ειλικρινή μου συλλυπητήρια στους οικείους του.»

Ενώ δήλωση έκανε και ο ο αντιδήμαρχος Πολιτισμού και Επιστημών δήμου Λαρισαίων κ. Πάνος Σάπκας:

“Έφυγε από τη ζωή ο πολυβραβευμένος Τυρναβίτης γλύπτης Γιώργος Καλακαλλάς και πολυαγαπημένος δάσκαλος των φοιτητών του.

Μπορεί μην είναι πια εδώ, αλλά είναι και θα είναι το σπουδαίο έργο του. Σε μουσεία, πινακοθήκες, ιδρύματα, σε ιδιωτικές συλλογές στην Ελλάδα και στο εξωτερικό, και σε δημόσιους χώρους σε διάφορα σημεία της χώρας μας, ανάμεσα στα οποία η ιδιαίτερη πατρίδα του και η Λάρισα.

Από τα δέκα υπαίθρια γλυπτά του που κοσμούν την πόλη μας, δεσπόζει αυτό του Ιπποκράτη που ακτινοβολεί το πνεύμα του αρχαίου προγόνου μας και μας εμπνέει να συνεχίσουμε την προσπάθεια για μια ζωή με νόημα, μας υπενθυμίζει τη σημασία της τέχνης στην καθημερινότητά μας.

Ευσυνείδητος, ακούραστος, αθόρυβος, αγωνιστής, ευαίσθητος, ταλαντούχος,  δίδαξε πάνω απ’ όλα ήθος, ενώ το εύρος και η αξία του καλλιτεχνικού του έργου μόνο περήφανους μας κάνει να νιώθουμε.

Εκφράζω τα ειλικρινή μου συλλυπητήρια στους οικείους του.”

Ποιος ήταν ο Γιώργος Καλακαλλάς
 
Ο Γεώργιος Καλακαλλάς είναι ένας από τους δημιουργούς, που αρκετά έργα του συναντούμε στη Λάρισα. Γεννήθηκε στον Τύρναβο το 1938. Σύμφωνα με τη στήλη «Η δημόσια γλυπτική στην πόλη της Λάρισας», που επιμελήθηκε η Βάσω Πανάγου ο Γιώργος Καλακαλλάς σπούδασε γλυπτική στην Ανωτάτη Σχολή Καλών Τεχνών της Αθήνας (στο εργαστήρι Γιάννη Παππά), θεωρητικές και ιστορικές σπουδές.

Κατά το τελευταίο έτος φοίτησης παρακολούθησε μαθήματα χαλκοχυτικής και γυψοτεχνίας στο εφηρμοσμένο εργαστήριο της Σχολής. Καθόλη τη διάρκεια των σπουδών του ο Γιώργος Καλακαλλάς υπήρξε υπότροφος του Ιδρύματος Κρατικών Υποτροφιών (ΙΚΥ). Επίσης έλαβε υποτροφία από το Υπουργείο Παιδείας και το τότε Βασιλικό ίδρυμα για τη μελέτη της Μεταβυζαντινής και Λαϊκής Τέχνης στο Πήλιο και στα Ζαγοροχώρια (από το 1959 έως το 1962), εργαζόμενος σε εργασίες συντήρησης τοιχογραφιών και γλυπτών σε μοναστήρια και εκκλησίες.

Ο Γιώργος Καλακαλλάς διορίστηκε επιμελητής στην Έδρα Γλυπτικής του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου όπου δίδασκε από το 1965. Το 1984 εντάχθηκε στη βαθμίδα του λέκτορα και το 1997 έγινε Καθηγητής του Τμήματος Αρχιτεκτόνων στο Εθνικό Μετσόβειο Πολυτεχνείο (Ομότιμος καθηγητής σήμερα).

Έργα του βρίσκονται σε μουσεία, πινακοθήκες, ιδρύματα, σε ιδιωτικές συλλογές στην Ελλάδα και στο εξωτερικό, και σε δημόσιους χώρους σε διάφορα σημεία της Ελλάδας. Πραγματοποίησε 60 ατομικές εκθέσεις στην Ελλάδα και στο εξωτερικό και έλαβε μέρος σε 280 ομαδικές εκθέσεις στην Ελλάδα και σε 150 στο εξωτερικό. Έχει τιμηθεί με πολλά βραβεία και διακρίσεις.

Στην Ιταλία τού απονεμήθηκε Δίπλωμα Τιμής για την τέχνη του στην Ευρώπη (1975) και από τη Γαλλία του απενεμήθη το Αργυρό Μετάλλιο Τιμής (2000). Ύψιστη τιμή αποτελεί η βράβευσή του από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο με το βραβείο «Αργυρού ECU» για τις δραστηριότητές του που «προάγουν την ιδέα της Ευρωπαϊκής ενοποίησης». Επίσης, ειδικού βραβείου έχει τύχει για την προσφορά του στην εκπαίδευση σε ειδική τελετή στην Αρχαιολογική Εταιρεία από την Assotiation Europeennne Des Enseignats.

Έχει εκδοθεί βιβλίο με τα έργα του με τίτλο «Γλυπτική» (1998) και υπό έκδοση βρίσκεται το βιβλίο του «Διαφυγή» με σκέψεις πάνω στην τέχνη και τη διδασκαλία της. Από το Πολυτεχνείο εκδόθηκε το βιβλίο του με τον τίτλο «Πλαστικές Δημιουργίες Ι και ΙΙ» (1995).

Το 1998 προβλήθηκε από την κρατική τηλεόραση αφιέρωμα στο έργο του με τίτλο «Η Δημιουργία ενός Αγάλματος» και επίσης ταινία γυρίστηκε και από την πολωνική τηλεόραση για τους: Νικηφόρο Βρεττάκο, Γιάννη Ρίτσο και Γιώργο Καλακαλλά.

Με πληροφορίες από: newsbomb.gr

Μοιράσου το άρθρο