“Με λένε Κλυταιμνήστρα”: Έρχεται τον Απρίλιο στο Θέατρο Τεχνών Λάρισας

Φέτος συμπληρώνονται 30 χρόνια καλλιτεχνικής δράσης και πορείας του Οργανισμού μας. Η «Αιχμή» γεννήθηκε σαν ένας φορέας θεατρικός και ευρύτερα πολιτιστικός από μια ομάδα καλλιτεχνών και διανοουμένων, που ονειρεύονται, σκέφτονται και δρουν έχοντας κοινό κώδικα.

30 χρόνια συνεχούς ύπαρξης στα μεγάλα και κεντρικά θεατρικά δρώμενα και στο καλλιτεχνικό γίγνεσθαι της χώρας, παρουσιάζοντας τόσο κλασσικά έργα διαχρονικών αξιών όσο και νεότερα, είτε Ελληνικού είτε ξένου ρεπερτορίου.

 Ο Οργανισμός Ελληνικού Θεάτρου «Αιχμή» θα παρουσιάσει το έργο:

«ΜΕ ΛΕΝΕ ΚΛΥΤΑΙΜΝΗΣΤΡΑ»

Λίγα λόγια για το έργο:

…Πρόκειται για ένα πρωτότυπο δρώμενο για την Κλυτή Βασίλισσα, τη Μνωμένη Μητέρα και Ξακουστή Γυναίκα που επεδίωκε και κέρδιζε πάντοτε το θαυμασμό.

Στο μεικτό αυτό θέαμα αφήγησης-μουσικής-θεατρικής δράσης επιδιώκεται ένας μικρός «περίπατος». Θεατές και ηθοποιοί γίνονται ένα και εξερευνούν παρέα το «..βίο και την πολιτεία» της Κλυταιμνήστρας. Συνδέοντας το παρελθόν με το παρόν, το δρώμενο περνά από τη σύζευξη στη δράση, ενώνοντας σαν παζλ κομμάτια της ψυχοσύνθεσης της ηρωίδας και παρουσιάζοντάς τη από μια αφαιρετική ματιά μέσω αποσπασμάτων κλασσικών και σύγχρονων έργων. Η τραγική αυτή φιγούρα αποτελεί κεντρικό πρόσωπο σε πληθώρα έργων της Αρχαίας Ελληνικής Λογοτεχνίας, όπως και πηγή έμπνευσης πολυάριθμων νεότερων έργων.Σύγχρονοι θεατρικοί συγγραφείς απασχολούνται ως σήμερα από τη μορφή της, η οποία προσεγγίζεται μέσα από ποικίλα ιδεολογικά και κοινωνικά πρίσματα, αναδεικνύοντας έτσι διαφορετικές πτυχές του είναι της…

Το εσωστρεφές και ευαίσθητο κορίτσι που ζει στη σκιά της ωραιότερης αδερφής της Ελένης, μετατρέπεται σταδιακά στην άγουρη κοπέλα που χάνει από φονικό χέρι άνδρα με παιδί, προτού προλάβει να τους χαρεί. Ο ακούσιος γάμος της με το στυγερό Αγαμέμνονα, εκπρόσωπο της τοξικής αρρενωπότητας της εποχής, και η απώλεια της αγαπημένης της κόρης Ιφιγένειας έρχονται να ταρακουνήσουν την ήδη διαταραγμένη ψυχή αυτής της γυναίκας.

Η φλόγα της εκδίκησης σιγοκαίει για χρόνια στην καρδιά της, λαχταρώντας αφορμή να εκραγεί και να τυλίξει σε ένα θανάσιμο παιχνίδι τον υπαίτιο του Γολγοθά της. Η εμφάνιση στο παλάτι του γοητευτικού Αιγίσθου καθιστά την Κλυταιμνήστρα όργανο της μοίρας στην εδραίωση της φοβερής κατάρας των Ατρειδών, η οποία ολοκληρώνεται με τον άγριο αφανισμό της από το μητροκτόνο Ορέστη.

Ερχόμενη στη σύγχρονη καλλιτεχνική πραγματικότητα, όπου σε πρώτο πλάνο βρίσκεται πια ο Άνθρωπος ως Άνθρωπος κι όχι ως Καλός ή Κακός, η Κλυταιμνήστρα ενσαρκώνει το πρότυπο της αδικημένης και καταπιεσμένης γυναίκας που θεωρείται σκέτο αντικείμενο πόθου και πρόσκαιρης ικανοποίησης από το μισαλλόδοξο αρσενικό δυνάστη.

Η πρωτότυπή της τόλμη να περιφρονεί τη συμβατικά κατεστημένη ηθική, η τόλμη της να σπάει τα αποστήματα που υποτιμούν το γυναικείο κόσμο σε σχέση με τον ανδρικό φαλλο-κρατούμενο, συνθλίβοντας ταμπέλες και στερεότυπα, καθιστούν τη φιγούρα της αξιομνημόνευτη και πιο επίκαιρη από ποτέ.

Ειδικά σε μια εποχή που ο Αγώνας της Γυναίκας για Ισότητα και Αξιοπρέπεια αρχίζει και μας αφορά αληθινά δίχως αστερίσκους…

ΣΥΝΤΕΛΕΣΤΕΣ ΤΗΣ ΠΑΡΑΣΤΑΣΗΣ:

Δραματουργική επεξεργασία-σύνθεση κειμένων: Στέφανος Νικολαΐδης

Σκηνικά-εικαστική διαμόρφωση χώρου: Μιχάλης Αγγελάκης

Σκηνοθεσία: Γιάννης Νικολαΐδης

Βοηθός σκηνοθέτη: Σπύρος Κωνσταντούλας

Μουσική: Γιώργος Χατζηχρόνογλου

Φωτισμοί: Στέφανος Κομιανός

Φωτογραφίες-Promo video: Γιάννης Φαλκώνης

ΗΘΟΠΟΙΟΙ:

Φωτεινή Φιλοσόφου

Γιάννης Νικολαΐδης

Γιάννης Τσιώμου

Μοιράσου το άρθρο