Οριστική η διάλυση του Δημοτικού Ωδείου Λάρισας με υπογραφή υπουργού – Πολλές οι αντιδράσεις

Με απόφαση που υπέγραψε ο αναπληρωτής υπουργός Εσωτερικών Θεόδωρος Λιβάνιος το ιστορικό Δημοτικό Ωδείο Λάρισας παύει να υφίσταται ως Νομικό Πρόσωπο Δημοσίου Δικαίου και μεταφέρεται  στον δήμο Λαρισαίων.

Με την ίδια απόφαση διατηρούνται ως έχουν η Δημοτική Πινακοθήκη – Μουσείου Γ.Ι.  Κατσίγρα και το Λαογραφικό Μουσείο Λάρισας.

Δείτε εδώ την απόφαση του υπουργού.

 

Αντιδράσεις 

Στην διάταξη αυτή της κυβέρνησης αντέδρασε ο αντιδήμαρχος Πολιτισμού κ. Πάνος Σάπκας, καθώς ανέφερε σε επιστολή του τα εξής: Ειδικότερα, αναφέρει:
 
“Αγαπητοί συμπολίτες και συμπολίτισσες,
 αυτή τη στιγμή συμβαίνει κάτι πολύ σοβαρό για την πόλη. Κάτι το οποίο μάς αφορά όλους και δεν πρέπει να μείνουμε με τα χέρια σταυρωμένα.
 Πρέπει να κινητοποιηθούμε, ο καθένας από το δικό του μετερίζι, αλλά και όλοι μαζί σα μια γροθιά και να διεκδικήσουμε με κάθε πιθανό τρόπο τη διατήρηση του Δημοτικού μας Ωδείου, του ονομαστού και ιστορικού Δημοτικού μας Ωδείου ως Νομικό Πρόσωπο Δ.Δ. του Δήμου μας.
Διότι αν απορροφηθεί από το Δήμο, όπως προβλέπεται στον πρόσφατο νόμο του Υπουργείου Εσωτερικών περί κατάργησης των Δημοτικών Νομικών Προσώπων Δημοσίου Δικαίου, θα υποβαθμιστεί, και όχι μόνο ως προς την καλλιτεχνική δημιουργία.
Το έχω ξαναπεί και θα το ξαναπώ: Το Δημοτικό Ωδείο Λάρισας είναι η «ναυαρχίδα της πολιτιστικής ιστορίας της πόλης».
 Από το 1930 έως σήμερα παρέχει εκπαίδευση υψηλής ποιότητας, ψυχαγωγία και κοινωνική συνοχή, πρωτότυπη καλλιτεχνική παραγωγή με πανελλήνια και παγκόσμια εμβέλεια, προώθηση και συνεργασίες με κορυφαίους μουσικούς οργανισμούς και καλλιτέχνες της χώρας και του εξωτερικού.
Συνολικά, η διατήρηση του ωδείου μας συνεισφέρει στην ποιότητα ζωής των πολιτών και στην ενίσχυση της πολιτιστικής κληρονομιάς της πόλης.
Είναι υπόθεση όλων μας να διεκδικήσουμε την αυτοτέλειά του για να συνεχίσει να ανθίζει, να προσφέρει, να λάμπει. Να θεωρείται το καλύτερο της χώρας, το πιο δραστήριο, το πιο ευφάνταστο, που δίνει μέλλον και προοπτική σε κάθε ταλέντο.
 Η ομόφωνη απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου Λάρισας και η ακόλουθη κατάθεση αιτήματος (όπως προβλέπει ο νόμος) για να συνεχίσει να λειτουργεί το ΔΩΛ ως ΝΠΔΔ και να μην υπαχθεί σε μια Διεύθυνση του Δήμου, φαίνεται δεν ήταν αρκετή.
 Γι’ αυτό σας καλώ να συστρατευτούμε. Όλοι! Οι βουλευτές του νομού μας, πρόεδροι και εκπρόσωποι φορέων, καλλιτέχνες, καθηγητές, μαθητές, ο καθένας όπως μπορεί.
 Η στιγμή είναι ιστορική. Έχουμε ευθύνη για το μέλλον του τόπου μας.
“Χωρίς μουσική η ζωή θα ήταν ένα λάθος…”, Νίτσε.
Ας μην αφήσουμε να συμβεί το λάθος.
 
Με εκτίμηση
Πάνος Σάπκας
Αντιδήμαρχος Πολιτισμού & Επιστημών Δ. Λαρισαίων”

 

Η Νικολέττα Μπασδέκη από την άλλη φέρνει το θέμα προς συζήτηση στο Δ.Σ. του Δικηγορικού Συλλόγου Λάρισας που θα γίνει την Παρασκευή

“Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι

Με λύπη μας διαπιστώνουμε ότι επίκειται η κατάργηση ως ΝΠΔΔ του Δημοτικού Ωδείου Λάρισας. Όλοι εμείς οι Λαρισαίοι είμεθα κοινωνοί του μεγάλου έργου που έχει παράξει ο συγκεκριμένος οργανισμός στον πολιτιστικό τομέα της πόλης μας. Έχει παράσχει υψηλού επιπέδου εκπαίδευση και έχει προσφέρει στην πόλη μας καλλιτεχνικές παραγωγές εθνικής και παγκόσμιας εμβέλειας.
Το Δημοτικό Ωδείου Λάρισας σε καμία περίπτωση δεν πρέπει να καταργηθεί ως ΝΠΔΔ και να υπαχθεί σε μια Διεύθυνση του Δήμου Λαρισαίων.
Είναι υπόθεση όλων μας να παραμείνει στη σημερινή του μορφή. Το οφείλουμε στην πόλη μας, στους Λαρισαίους , στην πολιτιστική μας κληρονομιά και στις επερχόμενες γενιές.
Ο Δικηγορικός Σύλλογος Λάρισας, μαζί με τους άλλους φορείς διεκδικεί την λειτουργία του Ωδείου στη σημερινή του μορφή και θα αγωνιστεί με κάθε μέσο για την επίτευξη αυτού του σκοπού.

Νικολέττα Μπασδέκη”

 

Ενώ τον νόμο του Υπουργείου Εσωτερικών για την κατάργηση των δημοτικών νομικών προσώπων δημοσίου δικαίου αποδοκιμάζει και το Δίκτυο Νέου Λάρισας, που αναφέρει σε ανακοίνωσή του:

“Η κατάργηση των δημοτικών νομικών προσώπων δημοσίου δικαίου (ΝΠΔΔ) με βάση νόμο του Υπουργείου Εσωτερικών, με τον οποίο καταργείται η αυτονομία του νομικού προσώπου του Δημοτικού Ωδείου της Λάρισας αποτελεί ένα πλήγμα για την τοπική μας κοινωνία.

Το Δημοτικό Ωδείο θα πρέπει να συνεχίσει τη λειτουργία του με το ισχύον καθεστώς, καθώς αριθμεί χιλιάδες μαθητές και καθηγητές, οι οποίοι με βάση το συγκεκριμένο νόμο θα μείνουν χωρίς το δικό τους “ανεξάρτητο σπίτι”. Άλλωστε, δεν είναι λίγες οι φορές όπου το Δημοτικό Ωδείο φιλοξενούσε πολιτιστικά δρώμενα, συναυλίες και εκδηλώσεις. Η πιθανή απουσία όλων αυτών, ως φυσικό επακόλουθο της τεράστιας γραφειοκρατίας στην οποία θα οδηγήσει ο νέος αυτός νόμος, θα έχει ως αποτέλεσμα  την καθοδική πορεία  για την πολιτιστική συνεισφορά στην πρωτεύουσα της Θεσσαλίας.

Η απόφαση αυτή πρέπει να αρθεί άμεσα ώστε το ΔΩΛ να συνεχίσει απρόσκοπτα τη λειτουργία του, η οποία αριθμεί περίπου έναν αιώνα.”

Μοιράσου το άρθρο